Finnair sukelsi, mutta usko parempaan elää

Koronapandemia vaikutti raskaasti Finnairin tulokseen ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Liikevaihto laski 16 prosentilla, matkustajamäärä lähes saman verran ja liiketulos sukelsi 17 prosentilla. Taantuma jatkuu vielä pitkään.

-Akuutin kriisin hellitettyä edessämme on tuon 2–3 vuoden pituinen siirtymäaika uuteen normaaliin. Ennakoimme lentoliikenteen toipuvan hitaasti heinäkuusta lähtien ja matkustajamäärien palaavan vuoden 2019 tasolle 2–3 vuodessa. Onkin todennäköistä, että joudumme jatkamaan lomautuksia myös kesän jälkeen ja sopeuttamaan siten resurssejamme pienempään lentämisen määrään, toimitusjohtaja Topi Manner sanoo.

-Poikkeustilanteen vuoksi 2019 osinkoa ei jaeta. Olemme myös julkistaneet, että suunnittelemme arviolta 500 miljoonan euron suuruista osakeantia oman pääomamme vahvistamiseksi. Haluamme varmistaa, että koronaviruksen aiheuttamasta iskusta huolimatta olemme kilpailukykyinen lentoyhtiö myös tulevaisuudessa.

Paluu “uuteen normaaliin”

Akuutin kriisin hellitettyä edessä on Mannerin mukaan 2–3 vuoden pituinen siirtymäaika uuteen normaaliin.

-Ennakoimme lentoliikenteen toipuvan hitaasti heinäkuusta lähtien ja matkustajamäärien palaavan vuoden 2019 tasolle 2–3 vuodessa. Onkin todennäköistä, että joudumme jatkamaan lomautuksia myös kesän jälkeen ja sopeuttamaan siten resurssejamme pienempään lentämisen määrään.

-Parhaillaan tarkastelemme myös koronajakson vaikutusta pitkän aikavälin strategiaamme, mukaan lukien taloudelliset tavoitteet ja laivastoinvestoinnit. Uskomme edelleen, että siirtymäkauden jälkeen lentoliikenne on kasvuala, ja silloin Finnair tavoittelee kestävää, kannattavaa kasvua, Topi Manner toteaa.

Finnairin tärkeimmät vahvuudet ovat toimitusjohtajan mukaan sitoutunut henkilöstö, uskolliset asiakkaat, vahva brändi, yhteiset arvot, kestävään maantieteelliseen kilpailuetuun perustuva strategia ja vahva omistajarakenne.