Finnair kuljetti ennätykselliset 13,3 miljoonaa matkustajaa

Finnair vähentää
Koronapandemia runtelee Finnairia ja sen henkilökuntaa. Kuva:Finnair

Matkustajamäärä kasvoi joulukuussa, minkä ansiosta koko vuoden päätyi nousi  ennätykselliseen matkustajamäärään

Finnair kuljetti joulukuussa 1 033 300 matkustajaa eli 8,6 % enemmän kuin vuoden 2017 vastaavalla jaksolla. Kokonaiskapasiteetti tarjotuilla henkilökilometreillä (ASK) mitattuna kasvoi joulukuussa 11,1 %. Liikenne myydyillä henkilökilometreillä mitattuna (RPK) kasvoi 5,5 %, ja matkustajakäyttöaste laski -4,0 prosenttiyksikköä vertailukaudesta 76,4 %:iin.

Kaukoliikenteessä kapasiteettia kasvatti aavistuksen verran joulukuun loppupuolella käyttöön otettu uusi A350-lentokone. Aasian-liikenteen tarjonta (ASK) nousi 6,3 % vertailukaudesta. Lisäkapasiteetti kohdistui uudelle Nanjingin reitille ja lisävuoroille Osakaan, Hong Kongiin ja Delhiin. Pohjois-Amerikan kapasiteetti puolestaan laski -4,3 %.

Euroopan liikenteessä positiivinen vire

Euroopan-liikenteen tarjonta kasvoi 20,7 %. Siihen vaikutti kapearunkolaivaston koon kasvattaminen vertailujaksosta ja lisäistuimet osassa nykyisistä kapearunkokoneista. Lisäkapasiteetti kohdistui useille Euroopan reiteille, mutta keskittyi keskimäärin pidempiin Etelä-Euroopan reitteihin. Euroopan-liikennettä kasvattivat myös viimeisen vuoden aikana avatut uudet reitit Stuttgartiin, Lissaboniin, Lyoniin ja Minskiin. Kotimaan liikenteen tarjonta kasvoi 21,8 % vertailujaksosta. Vertailuajankohtaan nähden lensimme suuremmilla koneilla, samalla kun reitit painottuivat enemmän Pohjoisen-Suomen kohteisiin.

Myydyt henkilökilometrit kasvoivat koko liikenteessä tarjonnan kasvua hitaammin, mikä näkyi matkustajakäyttöasteissa. Myydyt henkilökilometrit laskivat -0,5 % Aasian-liikenteessä ja nousivat Euroopan-liikenteessä 16,4%, laskivat Pohjois-Amerikan liikenteessä -2,1 % ja nousi kotimaan liikenteessä 12,7 %. Aasian-liikenteen matkustajakäyttöaste oli 77,8 %, Euroopan-liikenteen 75,7 %, Pohjois-Amerikan -liikenteen 80,0 % ja kotimaan liikenteen 64,6 %.

Matkustajamäärät laskivat Aasian-liikenteessä -0,1 % ja Pohjois-Amerikan -liikenteessä -0,4 % ja nousivat Euroopan-liikenteessä 11,4 % ja kotimaan -liikenteessä 10,3 %.

Reittiliikenteen tarjotut rahtitonnikilometrit kasvoivat joulukuussa 17,4 % vertailujaksosta. Vastaavat myydyt tonnikilometrit kasvoivat 12,8 % pääasiassa Japanin ja Länsi-Euroopan hyvän rahtimarkkinakehityksen ansiosta. Suotuisa kehitys oli nähtävissä myös Pohjolan markkinalla.

Joulukuussa 63,4 % (64,0%) Finnairin lennoista saapui aikataulussa.