Finavian vuosi 2018 jatkui vahvana

Finavian matkustajamäärät ja liikevaihto yhä kasvussa. Kuva: Finavia

Vahva taloustilanne ja globaalit trendit tukivat edelleen matkustajamäärien ja liikevaihdon kasvua.

Matkustajamäärä Finavian lentoasemilla kasvoi 12,3 miljoonaan, mikä oli 1,3 miljoonaa enemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajanjaksona. Matkustajamäärän selkeään kasvuun vaikutti etenkin Aasian ja Keski-Euroopan välisen vaihtomatkustuksen myönteinen kehitys. Kiinnostus Lappia kohtaan jatkui vahvana pitkälle kevääseen.

Vertailukelpoinen liikevaihto kasvoi tammi−kesäkuussa 11,4 % ja oli 187,8 miljoonaa euroa, missä näkyi matkustajamäärän vahva kasvu. Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä kasvoi 14,4 % ja oli 33,2 miljoonaa euroa. Matkustajamäärän kasvu yhtäaikaisesti onnistuneen kustannusrakenteen hallinnan kanssa näkyy alkuvuoden myönteisessä kannattavuuskehityksessä.

-Finavian ensimmäinen vuosipuolisko oli varsin vahva. Loppuvuoden osalta toimintaympäristö näyttäisi säilyvän vakaana, ja odotamme Finavian lentoasemien koko vuoden matkustajamäärän kasvavan. Kehityshankkeiden edetessä ja liikennemäärien kasvaessa keskitymme erityisesti ensiluokkaiseen asiakaskokemukseen ja ennätystasolla olevan asiakastyytyväisyytemme ylläpitämiseen, sanoo Finavia Oyj:n toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

Uudet reitit sekä kapasiteetin kasvu nykyisillä reiteillä tuovat vahvaa kasvua Helsinki-Vantaalle

Kansainvälinen liikenne kasvoi Helsinki-Vantaan lentoasemalla alkuvuonna nopeammin kuin muilla pohjoismaiden pääkentillä. Helsinki-Vantaan kansainvälisten matkustajien määrä kasvoi 12,5 %. Vastaavasti Kööpenhaminassa kasvua oli 3,3 % ja Tukholmassa 3,2 %.

Vaihtomatkustajien määrä Helsinki-Vantaalla kasvoi tammi-kesäkuussa peräti 23,9 % vuoden takaiseen verrattuna.

Kehitysohjelmat etenivät hyvin 

Helsinki-Vantaan Terminaali 2:n laajentamisen hankesuunnittelua jatkettiin toisella vuosineljänneksellä suunnitellusti. Tavoitteena on käynnistää uusien lähtö- ja tuloaulojen rakentaminen loppuvuodesta 2018. Terminaali 2:n laajennuksen myötä kehitysohjelman investointi nousee yhteensä yli miljardiin euroon.

Helsinki-Vantaan lentoaseman lisäksi Finavia investoi myös lentoasemaverkostoonsa. Finavia päätti 55 miljoonan investointiohjelmasta Lapin lentoasemille. Rovaniemen, Kittilän ja Ivalon lentoasemat laajentuvat tuntuvasti seuraavien vuosien aikana. Kittilän lentoaseman laajennus valmistuu jo tulevaan talvikauteen. Tampere-Pirkkalan lentoaseman historian suurin kehitys- ja peruskorjausohjelma puolestaan valmistui elokuussa. Lentoliikennealueiden uudistamiseen investoitiin yhteensä yli 17 miljoonaa euroa. Investointi nostaa kentän kapasiteettia ja tukee näin koko Pirkanmaan elinvoimaisuutta ja saavutettavuutta.