Ateneumin taidemuseo – haamuraja rikkoutui

Ateneumin taidemuseossa on vieraillut vuoden 2023 aikana 501 036 kävijää. 500 000:n kävijän haamuraja rikkoutui sunnuntaina 10. joulukuuta.

Koko vuoden kävijämäärä nousee selkeästi suuremmaksi kuin Ateneumin edellinen kävijäennätys vuodelta 2017, jolloin museon vetonaulaksi muodostuivat Ankallisgallerian aarteita sekä Veljekset von Wright -näyttelyt. Koko vuoden kävijämäärä oli tuolloin 440 828.

Erityisen poikkeuksellisen yli puolen miljoonan kävijän rajan rikkoutumisesta tekee se, että Ateneumin taidemuseossa avautui vuonna 2023 vasta huhtikuun puolivälissä oltuaan noin vuoden ajan suljettuna ilmanvaihtoremontin takia.
Ateneumissa on avautunut tänä vuonna neljä uutta näyttelyä:

Uusi kokoelmanäyttely Ajan kysymys avautui 14.4.2023. Pysyvä näyttely valottaa nykyhetken suuria kysymyksiä neljän teemansa Luonnon aika, Kansan kuvat, Moderni elämä ja Taiteen vallassa kautta.

• 5.5.–17.9.2023 Ateneumissa oli avoinna Albert Edelfelt -näyttely, joka tarkasteli Suomen tunnetuimpiin ja rakastetuimpiin kuuluvan taiteilijan koko uraa. Näyttely nousi Ateneumin kaikkien aikojen suosituimmaksi 351 246 kävijällään.
• 20.10.2023–25.2.2024 Ateneumissa on avoinna Väriä & valoa – impressionismin perintö -näyttely, joka rinnastaa kansainvälisen taiteen huippunimet suomalaisen väritaiteen kukoistuskauteen.
• 19.9.–17.12.2023 museon Fokus-salissa on avoinna Hugo Simbergin valokuvat ja taide -näyttely.

-Olen todella onnellinen ja kiitollinen siitä, että yleisömme ovat löytäneet meidät kolmen poikkeusvuoden jälkeen. On hienoa jättää Ateneum seuraajalleni tällaisen menestyksen jälkeen ja toivoa myös jatkossa menestyksekkäitä vuosia, sanoo Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari.
Sakari on jäämässä eläkkeelle joulukuun viimeisenä päivänä. Hänen jälkeensä Ateneumin museonjohtajana aloittaa 1.1.2024 museon nykyinen intendentti Anna-Maria von Bonsdorff.
-On ollut hienoa nähdä, miten Ateneumin näyttely- ja tapahtumatarjonta ovat innostaneet ihmisiä käymään museossa ennätystahtiin. Myös remontin tuomat lisätilat kuten yläkerran kahvila ovat nostaneet näyttelykokemuksen tasoa. Odotamme koko henkilökunnan kanssa innostuneena tulevia vuosia, sanoo von Bonsdorff.