Astuvansalmen kalliomaalaukset Euroopan neuvoston kalliotaidereittiin

Astuvansalmen kalliomaalaukset on hyväksytty ensimmäisenä suomalaisena kohteena Euroopan neuvoston prehistoric Rock Art Trails -kulttuurireittiin (PRAT-CARP). Kalliotaidereittiä ja sen mahdollisuuksia Saimaan alueen matkailulle esitellään kalliotaideseminaarissa Mikkelissä 22.11.2019.

Etelä-Savosta löytyy maailman mittakaavassa ainutlaatuisen runsas esiintymä kalliomaalauksia. Ristiinan Astuvansalmella sijaitsevat maalaukset muodostavat yhdessä Pohjoismaiden suurimman kalliomaalausten kokonaisuuden. Suomessa kalliotaidekohteita ei ole vielä juurikaan hyödynnetty matkailussa, vaikka Euroopassa 1,9 miljoonaa vierailijaa tutustuu vuosittain PRAT-CARP-reitin kohteisiin. Esihistoriallisen kalliotaiteen kulttuurireitti on Euroopan neuvoston hyväksymä ja siihen kuuluu noin 160 kohdetta, joista suurin osa on Etelä-Euroopassa.

Astuvansalmen PRAT-CARP-jäsenyyden kunniaksi Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy ja Savonlinnan Hankekehitys Oy järjestävät XAMK:n Mikkelin kampuksella kansainvälisen kalliotaideseminaarin. Seminaarissa puhujavieraina ovat mm. Ramón Montes PRAT-CARP-kulttuurireitin hallinnosta sekä suomalaisia kalliomaalausten ja matkailualan asiantuntijoita. Median edustajilla on mahdollisuus haastatella Montesia tilaisuudessa klo 13-14.30.

Seminaaripäivän aikana esitellään kalliotaidereittiä ja sen tarjoamia mahdollisuuksia seudun matkailutoimijoille. Lisäksi tuodaan esiin näkökulmia kalliotaiteen tarkasteluun ja ideoita ainutlaatuisten, vuosituhansia vanhojen kulttuuriaarteiden hyödyntämiseen Saimaan alueen matkailuvetovoiman lisäämisessä kestävällä tavalla.

– Kalliotaide kiinnostaa niin paikallisia kuin matkailijoitakin. Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat meidän kansainvälisesti tunnetuin matkailunähtävyytemme ja haluamme kehittää sitä kestävällä tavalla niin että maalausten suojelu on huomioitu. Mikkelin PRAT-CARP-jäsenyys tarjoaa myös Etelä-Savon muille kunnille hyvät mahdollisuudet yhteistyöhön kehittää kalliotaidekohteita, sanoo matkailujohtaja Maisa Häkkinen Mikkelin kehitysyhtiö Mikseistä.