Veneiden ensirekisteröinnit nousseet huimasti viime vuodesta

Veneiden ensirekisteröinnit olivat alkuvuonna selvässä kasvussa. Uusia vesikulkuneuvoja rekisteröitiin tammi-kesäkuussa 3 564, mikä oli 25 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Suurin osa ensirekisteröinneistä oli moottoriveneitä, 2 361 kpl. Vesiskoottereita rekisteröitiin myös paljon, yhteensä 1 125 kpl.

-Tänä kesänä veneily näyttää kasvattaneen suosiotaan roimasti. Voisikin sanoa, että uusi vesiliikennelaki, joka kokoaa veneilijöitä koskevan ohjeistuksen yksiin kansiin, tuli voimaan juuri sopivasti veneilijöiden – niin uusien kuin vanhojenkin – arkea helpottamaan, toteaa tiiminvetäjä Suvi Toppari.

Uudessa, 1.6.2020 voimaan tulleessa vesiliikennelaissa painotetaan erityisesti päällikön vastuullista roolia. Ennen kuin vesille lähdetään, on aina tiedettävä, kuka kantaa veneessä vastuun. Veneen päällikkö vastaa veneen ja mukana olevien turvallisuudesta – ja huolehtii olosuhteiden vaatiessa pelastusliivit päälle kaikille.

Vesiskoottorit nousussa

-Suurin osa ensirekisteröidyistä veneistä oli alkuvuonna tuttuun tapaan moottoriveneitä, mutta erityisen huomattavaa oli vesiskoottereiden määrän muutos. Uusien moottoriveneiden määrät ovat lisääntyneet viime vuotisesta 17 %. Vesiskoottereiden määrä jatkoi entuudestaan tuttua kasvua ja niitä rekisteröitiin 48 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, kertoo erityisasiantuntija MikaIdman.

Rekisteröintivelvoite koskee vähintään 5,5 metriä pitkiä purjeella tai moottorilla varustettuja vesikulkuneuvoja ja vesikulkuneuvoja, joiden moottoriteho on vähintään 15 kW (n. 20,4 hv).

Eniten uusia vesikulkuneuvoja rekisteröitiin Uudellamaalla – myös käytettyjen veneiden kauppa kasvussa

Eniten uusia vesikulkuneuvoja rekisteröitiin alkuvuonna 2020 Uudellamaalla. Veneiden ensirekisteröintimäärät kasvoivat kaikissa maakunnissa. Suhteellisesti eniten määrä kasvoi Pohjois-Karjalassa, jossa ensirekisteröintien määrä lähes tuplaantui.