Väsyneenä ratissa, kesäliikenteen klassikkosynti

Väsymys vaikuttaa salakavalasti liikenteessä. Kuva: Ville-Veikko Heinonen/Liikenneturva

Useampi kuin joka kahdeksas Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta kuljettajasta kertoo joutuneensa vaaratilanteeseen, kun on lähtenyt ajamaan liian väsyneenä. Väsymys koetaan myös haastavaksi ajoseuraksi. Etenkin kesällä väsymys näkyy onnettomuuksissa. Liikenneturva muistuttaa kesän kuljettajia, että riittävät yöunet ovat myös liikenneturvallisuusteko.

Liikenteessä väsymys vaikuttaa salakavalasti

Onnettomuus ei edellytä välttämättä rattiin nukahtamista, vaan väsymyksen aikaansaama tarkkaavaisuuden herpaantuminen tai hidastuva reagointi voi riittää. Liikenneturvan kyselyyn* vastanneista kuljettajista 13 prosenttia oli joutunut viimeisen vuoden aikana vaaratilanteeseen, kun oli lähtenyt ajamaan liian väsyneenä. Väsymys näkyy onnettomuuksien taustalla etenkin suvikuukausina.

-Väsymys vaikuttaa niin onnettomuuksien kuin vaaratilanteidenkin taustalla. Kesällä on paljon aktiviteetteja, reissataan paljon ja valvotaan. Usein suviriennoissa nautitaan myös alkoholia ja monella alkoholin kulutus kasvaa kesällä. Pieni tissuttelu yhdistettynä valvomiseen ovat tien päällä iso riski, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Väsyneenä ajaminen haastaa

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kuljettajista lähes puolet (44 %) kokee väsymyksen haastavaksi ajoseuraksi. Väsymystä ja rattiin nukahtamista ehkäisee parhaiten riittävä lepo ennen matkaa. Unensaannin lisäksi myös tauotus kannattaa ottaa huomioon kesän automatkoja suunnitellessa.

-Moni kuljettaja voi pyrkiä sinnittelemään ajosuorituksen loppuun väsymyksestä huolimatta. Monet myös ymmärtävät tauon pitämisen tarpeellisuuden, jos ratissa alkaa väsyä. Mutta tunnistaako kuljettaja itsessään väsymyksen merkit?, Taskinen pohtii.

Kuuntele vireystilaasi

Väsymyksen vallatessa silmänräpäysten kesto pitenee ja luomet ovat pidempään kiinni. Näistä puolen sekunnin lipsahduksista voidaan helposti liukua muutaman sekunnin mikrouneen. Aivot eivät ilmoita ennakkoon, kun ne aloittavat nukkumisen.

Olennaista olisi oppia kuuntelemaan omaa vireystilaa ja tunnistamaan viestit väsymyksestä. Näin voi ajaa huoltoasemalle tai muuhun taukopaikkaan ennen kuin vaaratilanteita pääsee kehittymään, Taskinen vinkkaa.

Vinkit väsymyksen välttämiseen:

Nuku edellisenä yönä riittävästi – vähintään kuusi tuntia.
Nuku tarvittaessa päiväunet ennen matkaa – lyhyetkin ettonet auttavat.
Mieti etukäteen taukopaikat ja tauota ajo.
Vältä ajamista sairaana ja huonokuntoisena.
Syö kevyesti – tukeva ateria tai pienikin alkoholimäärä väsyttävät.
Vältä ajamista aamuyön tunteina, silloin rattiin nukahtamisen riski on suurin.
Ota kaveri mukaan – pirteä matkaseura auttaa kuljettajaakin pysymään vireänä.

Katso myös animaatio: