Talvirenkaat – miten valitset oikeat?

Hyvä talvirengas tarjoaa ajomukavuutta ja on ennen kaikkea turvallinen kaikilla talven keleillä. Olitpa sitten nasta- tai kitkarenkaiden kannattaja, kannattaa talvirenkaat valita sen mukaan, minkälaisissa olosuhteissa yleensä ajat. Riippuu pitkälti ajotottumuksista ja renkaiden käyttöympäristöstä, sopivatko nastalliset vai nastattomat talvirenkaat paremmin omaan käyttöön. Olennaista on valita talvirengas, joka on suunniteltu pohjoisiin ajo-olosuhteisiin.

Yksi talvirenkaiden tärkeimmistä turvallisuusominaisuuksista on suorituskyky ja pito jäällä. Lauhempien talvipäivien sulilla teillä korostuu myös renkaan suorituskyky paljaalla tai märällä asfaltilla, ja sulat tiet saavat autoilijat kiinnittämään entistä enemmän huomiota rengasääneen.

-Vaativimmissa talviolosuhteissa laadukkaat renkaat ovat tärkeä turvallisuustekijä. Liittyminen vilkkaaseen liikenteeseen jäisessä risteyksessä tai kaistanvaihto loskaisella moottoritiellä voivat olla haastavia ajotilanteita. Talvista on tullut aiempaa leudompia, mutta pienempi määrä lunta ei tarkoita, että tiet olisivat vähemmän liukkaita. Autoilijat joutuvat selviämään liukkaista aamuista ja petollisesta mustasta jäästä, kun vesi ja loska jäätyvät yön aikana, muistuttaa rengas- ja autohuoltoketju Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen.

Tuotekehitys, materiaalivalinnat ja testaus oikeanlaisissa talviolosuhteissa erottavat laaturenkaat halvemmista ja tekevät renkaasta toimivamman erilaisilla keleillä. Huolellisesti suunniteltu renkaan rakenne ja pintakuvio sekä laadukkaat materiaalit tekevät renkaasta turvallisen, mikä antaa tarkkuutta ajovasteeseen paljaalla asfaltilla. Ajaminen on myös huolettomampaa, kun rengas on kulumisurissa vakaa.

Autoilijan pulma: nastat vai kitkat?

Nasta- ja kitkarenkaiden välillä epäröidessä on hyvä pohtia muutamia kysymyksiä: kuinka paljon ja millaisilla teillä ajaa, millainen kuljettaja on, ajaako lähes aina omalla autolla vai voiko tarvittaessa turvautua julkisiin kulkuneuvoihin ja onko autossa erityisiä turvavarusteita?
Ajamisen painottuessa jäisille teille nastarengas on turvallisin vaihtoehto. Nastarenkaat sopivat erityisesti etelän rannikkoseuduille, joissa tiet ovat talvella usein jäisiä. Varsinkin jos autosta puuttuu viimeisin turvatekniikka, on nastarengas lyhyen jarrutusmatkansa ansiosta hyvä valinta. Kitkarenkaat soveltuvat puolestaan paremmin lumisille teille. Jos autossa on nykyaikaiset turvavarusteet, ja ajaminen tapahtuu enimmäkseen tasaisissa, lumisissa olosuhteissa, kannattaa harkita kitkarenkaita.

Mukavampaa talviajoa laadukkailla renkailla

Vähälumisempien talvien yleistyessä rengasäänen vaikutus ajomukavuuteen on entistä suurempi. Erityisesti sähköautojen omistajat arvostavat hiljaista kyytiä. Renkaan laatu korreloi yleensä äänitason kanssa, joten ajomukavuutta kaipaavan kannattaa panostaa laadukkaisiin renkaisiin.
-Hyvät kitkarenkaat ovat olleet hiljaisuudesta pitävän tyypillinen valinta. Nykyään myös nastarenkaista löytyy hiljaisia vaihtoehtoja ja uusien nastarenkaiden ohjaamoääni on yllättävänkin vaimea, sanoo Laitinen.