Ilmastointilaitteen käyttöä kannattaa jatkaa myös talvisin

Ilmastointilaite on hyvä huollattaa parin vuoden välein.

Ilmastointilaitteen käyttöä on hyvä jatkaa säännöllisesti talvisinkin, jotta se pysyy kunnossa ja jotta auton ikkunat huurtuisivat kylmällä säällä vähemmän. Myös raitisilmasuodattimen kunto vaikuttaa siihen, miten helposti ikkunat menevät huuruun.

Automaattisen ilmastointilaitteen voi hyvin pitää päällä koko talvikauden. Monissa autoissa automatiikka estää ilmastoinnin toimimisen pakkasella, mutta ilmastointilaite lähtee kuitenkin toimimaan helposti, kun auto on jonkin aikaa esimerkiksi lämpimässä parkkihallissa.

– Ilmastointilaitteen talvikäytön välitön hyöty on se, että ikkunoiden huurtuminen kylmällä säällä vähenee, sillä laite kuivattaa autoon sisälle tulevaa ilmaa ja samalla poistaa kosteutta auton sisältä. Tämä lisää näkyvyyttä, jota pimeään talviaikaan ja liukkailla keleillä erityisesti tarvitaan, sanoo rengas- ja autonhuoltoketju Vianorin autonhuollon päällikkö Pekka Alanko.

Ilmastointi ei välttämättä lähde toimimaan itsestään parkkihallista poistuttaessa, mutta jos automaatti-ilmastoinnilla varustetun auton lämmityslaitteen laittaa hetkeksi huurteenpoistoasentoon, kompressori käynnistyy, mikäli auton järjestelmä sen muiden olosuhteiden puolesta sallii. Manuaalisella ilmastoinnilla varustetuissa autoissa käyttäjä saattaa joutua vielä erikseen laittamaan ilmastoinnin päälle AC-katkaisijasta.

Säännöllinen käyttö estää ilmastointilaitteen jumiutumisen

Ilmastointilaitteen käyttäminen säännöllisesti myös talviaikaan pitää laitteen paremmassa kunnossa ja auttaa välttämään käyttämättömyydestä johtuvat huoltotarpeet.

– Lyhytaikainenkin ilmastointilaitteen käyttäminen laittaa laitteen öljyt liikkeelle ja siten voitelee kompressoria ja tiivisteitä. Tämä estää laitteen jumiutumisen ja tiivisteiden kuivumisen, jolloin laite pysyy paremmin kunnossa, Alanko kertoo.

Ilmastointilaite on joka tapauksessa syytä huollattaa kahden vuoden välein. Huollossa vanha kylmäaine poistetaan järjestelmästä, minkä jälkeen järjestelmä alipaineistetaan kosteuden poistamiseksi. Tämä auttaa ehkäisemään korroosiota. Tyhjennyksen ja alipaineistuksen jälkeen kylmäaine jälleen täytetään ja järjestelmään lisätään öljyä.

– Järjestelmän kosteudesta johtuva korroosio voi vaurioittaa esimerkiksi kompressoria tai paisuntaventtiilliä ja siten laskea järjestelmän tehoa. Pahimmillaan vauriot estävät ilmastointilaitteen toiminnan kokonaan, sanoo Alanko.

Sisäilmansuodattimen vaihto vähentää ikkunoiden huurtumista

Myös auton sisäilmansuodattimen kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota. Suodatin on hyvä vaihtaa, jos edellisestä kerrasta on kulunut yli vuosi.

– Suodattimen vaihto tekee autolla ajamisesta miellyttävämpää. Tukkeutunut ja tai kostea sisäilmansuodatin heikentää ilman kiertoa auton sisällä, jolloin ikkunat huurtuvat talvisin helpommin. Toimiva suodatin poistaa katupölyn ja siitepölyn auton sisäilmasta lähes täysin, mikä lisää ajomukavuutta keväällä ja kesällä, Alanko sanoo.