Hullu tshekki, joka ei aikuistu ja muita ihmeitä

Milos Smilnak ja apulaisensa El Nino näyttävät kieltään nuukille paparazzeille.

Pyöräilijä pyyhältää puisella polkupyörällään äänettömästi keskelle rantakatua. Hän pysäköi merivesialtaiden ja ravintolarivistön väliin ja alkaa ottaa vastaan uteliaita ohikulkijoita. Ja heitähän vilkkaalla kadulla riittää. Sarvikon puisessa korissa päivystää El Nino, ihmettelijät haukkuva pikku apulainen.

Olemme Teneriffalla ihanassa pikkukaupungissa Puerto de la Cruzissa. Polkupyöräilijä on sähköinsinööri Milos Smilnak, 53, ”hullu tshekki, joka ei kasva aikuiseksi”, kuten hän esittelee itsensä.

Puisen pyöränsä hän on suunnitellut ja rakentanut itse. Sen erikoisuutena on neljä sähkökitaraa, kaksi kummallakin sivustalla. Virta soittopeleihin tulee tarakalla olevista akuista. Pääsemme todistamaan, että kitarat soivat komeasti, kun paikalle astellut vanha rokkari tarttuu asiaan.

-Joskus kitaristeja on ollut yhtä aikaa kolme, myhäilee Milos, jonka päätyö puisen pyörän esittely nykyään on. Myös kypäränsä hän on siivuttanut pienistä puupalasista. Insinööri ei viihtynyt opettajana eikä myöskään pomona, vaan muutti etelän aurinkoon. Esitteensä mukaan hän rakentaa puusta mitä vain.

Puutaiteilijan ympärille kerääntyvät uteliaat saavat tietoa laskujemme mukaan ainakin viidellä kielellä. Kuvaamisesta saa maksaa puiseen, tietysti, purkkiin, jota El Nino tarkasti vartioi. Piheistä paparazzeista Milos ei pidä, mutta kiistää mielipiteemme ihmisten kansainvälisestä hölmöydestä. Suurin osa ymmärtää idean, hymyilevä Milos väittää.

Olemme viihtyneet tuossa eloisassa kaupungissa vuosien mittaan lukemattomia kertoja, nykyään kolme-neljä viikkoa kerrallaan. Niin ovat monet muutkin suomalaiset, joista osa viettää koko talven Kanariansaarten leppoisassa lämmössä.
Kaupunki näyttää jokaisella kerralla jotain uutta ihmeteltävää. Korkeatasoista viihdettä tarjoavat kulttuurikeskus Timanfayan ja historiallisen museoravintolan Abagon upeat konsertit.

Varsinaisen herkkuhetken järjestää kuitenkin ison Compostelana-ketjun Club Cafe, jossa upeaääninen seksitär Iris de Aroma Padilla laulaa ilta illan jälkeen istumapaikat täyteen.

Taidokkaita soittajia harpisteista kitaristeihin löytyy useammastakin iltaruokapaikasta. Katusoittajien taso vaihtelee suuresti, mutta on joukossa monta taituria. Superosaajia ovat myös Walter ja Brenda, Dango Dancers, joiden katutango kerää aina katsojia. Harvinaisempi vieras on solakka valkopukuinen Elvis, joka on rekvisiittana laulajattarelle.

Kaupungin ruokaravintolat ovat meitä miellyttävä herkullinen maailmansa. Italialaisen Mamma Rosan tarjoilija yrittää pöytäämme siivotessaan napata mukaansa loput pan-leivät, mikä saadaan hätäisesti estettyä. Paikan leppoisa isäntä Don Lillo usuttaa, että ”läppäise sitä näpille” ja näyttää esimerkkiä.

Rantateltalla paahdetaan kastanjoita. Annoksen saa kahdella ja viinimukillisen yhdellä eurolla. Ilman aitaa tarjoilualueen ympärillä! Ei onnistuisi pekkapuskien Suomessa.

Rantalavalla esiintyy senegalilainen ryhmä rumpuineen ja tanssijoineen. Puhelias puhemies kertoo ryhmän käyneen myös Suomessa ja kohta ollaan kuin vanhat hyvät ystävät. Tumma kaunotar kertoo Group Beugue Jamm´in olevan kuuluisa, mutta ei vielä rikas. Puhemies hyvästelee suomeksi ”tack så mycket”.
Tätä kaikkea ja paljon muuta on Puerto de la Cruz, jos ja kun pitää silmät, korvat ja suun auki.

Kari Hämäläinen

Vinhat vinkit

Abagon konserttilippu maksaa vain kympin ja taksi hoidetaan paikalle talon puolesta.

Anglikaanisella kirkolla on mahtava kirpputori Taoro-vuorella, pääsymaksuna yksi euro.

Muhkea merirosvo-patsas lahjoittaa leveän hymyn kera suklaamitalin jokaiselle kolikon lahjoittaneelle.

Parhaat cortadot saa Cafeteria Berlinissä… tai Kafkassa… tai…

Vanhaan simpukka-Nokiaan ei löydy akkua edes Teneriffalta.

Herkulliset eväät löytyvät Aromas de la Indiasta. Loput isoista annoksista saa mukaan.

Aamupäivällä nautitusta sangriasta tulee huppeliin.

Peruano-ravintola lahjoittaa naisvierailleen ruusut lähtiäisiksi.

Maukkaimmat tapakset saa Don Tanosta. Crocetti-resepti on peräisin isännän äidiltä Sisiliasta.

Tinkiminen kuuluu asiaan. Joskus se onnistuu.