Tarjolla runsaasti kausityötä puutarhoilla ja marjatiloilla

Puutarhatilat tarvitsevat nyt apua turvatakseen kriittisen puutarhakasvintuotannon

Puutarha-alan sesonki alkaa kevään ja kasvukauden käynnistyessä. Eri puolella Suomea olevat puutarhat ovat pulassa tilanteessa, jossa ulkomaalaista kausityövoima ei ole saatavissa aikaisempien vuosien tapaan. Tästä syystä nyt avautuu yli 10 000 työpaikkaa suomalaisille erilaisiin puutarha-alan töihin.

– Puutarha-alan työt ovat monelle tarpeellinen ansaintakeino ja jopa vaihtelua. Alkukaudesta tehdään paljon valmistelevia töitä ja kevään edetessä päästään istutustehtäviin, kasvustojen hoito- ja sadonkorjuutöihin. Parasta puutarha-alan töissä on se, että niissä näkyy oman käden jälki, sanoo Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.

– Monia motivoi myös se, että nyt voi tehdä oman osansa suomalaisen ruokatuotannon varmistamiseksi tilanteessa, jossa osa sadosta jäisi tuottamatta työvoimapulan vuoksi. Suomi ei voi turvautua tuontiin, sillä sama hankala tilanne on myös muualla. Parhaimmillaan puutarha-alan kausityöjakso voi olla hyvä keino ansaita tai saada kesätyökokemus, toteaa ProAgria Keskusten Liiton toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko.

Riittäkö avomaatuotteita tulevalle talvelle?

Erittäin tärkeänä Puutarhaliitto, ProAgria ja SLF pitävät sitä, että kriittisten avomaaviljelyn kuten perunan, juureksien, kaalien, sipulin, herneen ja punajuuren tuotantoalat säilyvät, koska näitä syödään koko tuleva vuosi. Myös marjan ja hedelmäntuotantoa pidetään tärkeänä ravintoaineiden kannalta. Riskinä on, että viljelyaloja pienennetään ja saatavuus heikkenee tulevana käyttökautena.

Puutarha- ja marjatilojen taimet ovat suurelta osin jo maassa, mutta osaa saattaa olla vielä tulematta. Taimituotanto on pääasiassa Keski-Euroopassa ja saattaa olla joidenkin taimien osalta vielä tulematta, mikä aiheuttaa tiloilla ongelmia ja pikaisia arviointeja viljelysuunnitelmaan. Erikoisviljelyn koneiden ja laitteiden varaosat ja huolto saattavat aiheuttaa kylvö- ja kasvukaudella haasteita,

Kannattaa hakea töitä puutarhatiloilta

Tällä hetkellä suurin ongelma on se, että työvoiman tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa. Tiloilla on pikainen tarve työvoimalle ja on työntekijöitä, jotka tarvitsevat kipeästi töitä. – Suosittelemme hakemaan työpaikkoja www.mol.fi, www.töitäsuomesta.fi ja www.maatilalle.fi -sivustojen kautta. Siellä työt on kuvattu ja niitä on helppoa hakea, kannustaa Mäkivuokko.

– Puutarhatyössä tarvitaan usein reipasta otetta ja fyysisesti hyvää kuntoa. Työt vaihtelevat kohteittain, mutta niihin perehtyminen on suhteellisen helppoa muun alan osaajille. Fyysinen työ auttaa pysymään kunnossa ja erityisesti nuorille tarjoaa myös mahdollisuuden kohentaa kuntoaan ulkotöissä. Useimmilla työpaikoilla työt myös vaihtuvat kasvukauden aikana, mikä tuo työhön vaihtelevuutta.

Osa työnantajista tarjoaa myös yhteiskuljetuksia tai majoitusta maaseutumaisessa ympäristössä. Puutarha-alan työt sopivat erinomaisen hyvin nuorille, maahanmuuttajille ja lomautetuille pätkätyöläisille. Myös yrittäjien on helppo siirtyä töihin puutarhoille, koska he voivat laskuttaa työtään suoraan puutarhoja.

Työvoimaa on vapautunut paljon kaupallisilta aloilta sekä hotelli- ja ravintoista. Lisäpanoksen tuovat työluvan omaavat, jotka saavat nyt siirtyä myös puutarha-alan tehtäviin. Osalla puutarhoista tarvitaan työvoimaa myös myyntitehtäviin, toteaa Taulavuori.