Syyslannoitus jää monelta tekemättä

Tasapainoinen ja oikein ajoitettu syyslannoitus valmistelee kasvit talven tuloon. Kuva: Berner
Kuva:Berner

Tasapainoinen ja oikein ajoitettu syyslannoitus valmistelee kasvit talven tuloon parantaen niiden talvenkestävyyttä ja tulevan kasvukauden hyvinvointia. Syyslannoituksen oikea ajankohta on loppukesällä, kun lehdet ovat vielä vihreitä. Silloin kasvi pystyy vielä hyödyntämään lannoitteen sisältämät ravinteet. Liian myöhään tehty syyslannoitus on tarpeeton, sillä silloin kasvit eivät ehdi hyödyntää ravinteita, eivätkä vahvistua ennen talven tuloa.

Miksi syksyllä lannoitetaan?

Kausilannoitteissa on eroja; keväällä typpi saa kasvin kasvamaan, mutta syksyllä kasvien pitää valmistautua talvilepoon, jolloin tarvitaan typetöntä lannoitetta. Syyslannoitus tehdään jo heinä-elokuussa, kun lehdet ovat vielä vihreitä. Vihreänä sinnittelevä kasvillisuus käyttää syksylläkin maaperän ravinteita hyödykseen ja kasvattaa mm. juuristoaan vahvemmaksi. Ajoitus on syyslannoituksessa tärkeää, jotta kasvi pystyy hyödyntämään annetut ravinteet. Jos kasvi on jo ehtinyt ruskaan tai on lopettanut kasvun, se ei kykene enää ottamaan maasta ravinteita.

-Syyslannoite auttaa kasveja kestämään talven yli. GreenCare Puutarhan Syksy ei sisällä ollenkaan kasvien luonnollista rytmiä sekoittavaa typpeä. Syyslannoitus, joka muuten on todella nopea tehdä, edistää kukka-aiheiden muodostumista keväällä”, kertoo Berner Oy:n Kotipuutarhatuotteiden Category Manager Jussi Petäjä. -Jos olet keväisin harmitellut marjakasvien niukkaa kukintaa, suosittelen kokeilemaan syyslannoitusta, Petäjä jatkaa.

Syyslannoite sirotellaan monivuotisille kasveille koko latvuksen kokoiselle alueelle ja mahdollisuuksien mukaan haravoidaan kevyesti pintakerrokseen. Syyslannoituksesta hyötyvät mm. marjapensaat, hedelmäpuut, mansikka ja kaikki monivuotiset koristekasvit.

Nurmikko tarvitsee lannoitetta pitkälle syksyyn

Nurmikko jatkaa Suomessa kasvuaan niin kauan, kun lämpöasteita ja valoa riittää. Nurmikon lannoitusta jatketaan myös syksyllä, mutta maltillisemmin. ”Mitä vahvempana ja elinvoimaisempana nurmikko kohtaa talven haasteet, sen paremmin se selviytyy kevääseen”, vinkkaa Petäjä.

Elinvoimainen ja tuuhea nurmikko pystyy estämään rikkakasvien ja sammalen tunkeutumisen alueelle. Nurmikkoa kannattaa leikata myös syksyllä, sillä liian pitkäksi jätetty nurmikko kohtaa helpommin talvituhoja.

-Nurmikon lannoitusta kannattaa jatkaa koko kesän aina syksyyn asti. Nurmikko tarvitsee typpeä sisältävän syyslannoitteen, koska se jatkaa kasvuaan niin kauan kuin lämpöä ja valoa riittää. Jotta se ei kuluta energiaansa syksyn kasvuun, annetaan sille samaa ravinnetta, kuin kesän aikana eli esimerkiksi GreenCare Nurmikon Kevät& Kesä -lannoitetta, mutta vain puolella annoksella, neuvoo Petäjä.

Lue lisää: www.greencare.fi