Puutarhakauppa kasvoi 16 prosenttia vuonna 2020

Viime kesänä mm. vadelmien taimet loppuivat monissa myymälöissä.

KantarTNS:n tuore Kotipuutarhatutkimuksen mukaan puutarhakauppa kasvoi 16 prosenttia tänä vuonna. Kokonaismyynti nousi kaikkien aikojen ennätykseen, 663 miljoonaan euroon, rikkoen aikaisemman vuoden 2016 myyntipiikin.

Suomalaisista 77 prosentilla on mahdollisuus harrastaa puutarhanhoitoa joko omalla pihallaan, parvekkeella, mökillä tai viljelypalstoilla. Viime kesäkauden aikana nämä kotitaloudet käyttivät 327 euroa kotitaloutta kohden puutarhansa viihtyvyyden parantamiseen ja kasvien kasvattamiseen. Kokonaismyynti kasvoi 91 miljoonaa euroa, mitä selittää eniten se, että puutarhaharrastajien määrä lisääntyi kolmella prosentilla. Samanaikaisesi puutarhakauppa kasvatti kotitalouksien käyttämää rahamäärää 38 eurolla taloutta kohden.

Hyötyviljely kiinnostaa

Useat kotitaloudet käyttivät aikaisempaa enemmän sekä aikaa että rahaa kotipuutarhaansa. Erityisesti kiinnostus hyötykasvien viljelyyn lisääntyi, kuvailee innostusta Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori. Moni aloittelija sai lisää kokemuksia kasvuoloiltaan vaihtelevan viime kesän aikana onnistumisten ja erehdysten kautta, joten mielenkiintoa ja haasteita riittää myös jatkossa. Puutarhaharrastuksen avulla haettiin mielekästä tekemistä, kun samalla intouduttiin hyödyntämään puutarhan satoa myös ruoanlaitossa.

-On hienoa huomata, että puutarhakipinä syttyi monelle ensikertalaisille, kuvailee Taulavuori. Tämä enteilee myös KantarTNS:n tutkimuksen mukaan hyvää. Sen perusteella kaikki ikäryhmät aikovat jatkaa ja laajentaa puutarhaharrastamistaan ensi vuonna mahdollisuuksiensa puitteissa. Eniten kiinnostusta on alle 35-vuotiaiden nuorten aikuisten parissa. Yhä useamman puutarhaharrastajan mielenkiinnon kohteena on osallistua ruoantuotannon ohella ilmastotalkoisiin ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen, lisää Timo Taulavuori.