Meneillään poikkeuksellinen satokausi

Sucros parantaa viljelijöiden taloustilannetta ennakkomaksun avulla

Poikkeuksellinen kuivuus aiheuttaa haasteita peltokasvien viljelijöiden taloudelliselle tilanteelle tänä kesänä. Viljelijöitä auttaakseen sokerijalostaja Sucros maksaa sokerijuurikkaan viljelijöille heinäkuussa korkovapaan ennakkomaksun vuoden 2018 juurikastoimituksista. Juurikassadosta voi tulla vielä hyvä, sillä kasvukaudesta on noin puolet jäljellä.

Valtaosa peltokasveista on kärsinyt äärimmäisestä kuivuudesta kevään ja kesän aikana. Monet suomalaiset viljelijät ovat siksi kohdanneet taloudellisesti vaikeita aikoja. Sucros haluaa helpottaa viljelijöiden taloustilannetta ennakkomaksun avulla, joka on noin 15 prosenttia keskimääräisestä juurikkaan hinnasta. Maksu suoritetaan heinäkuun lopussa, ja maksettu ennakkomaksu huomioidaan käyntikauden aikaisissa tilityksissä.

– Auttaaksemme viljelijöitä on Sucros päättänyt maksaa korkovapaan ennakkomaksun koskien vuoden 2018 juurikastoimituksia. Tämä toivottavasti auttaa viljelijöitä kaikkia peltokasveja koskevassa, poikkeuksellisen kuivuuden aiheuttamassa tilanteessa, toteaa Sucroksen maatalousjohtaja Tero Tanner.

– Vaikka kasvukausi on ollut haastava, sokerijuurikas on vahva kasvi ja puolet kasvukaudesta on edelleen jäljellä. Hyvä sato on vielä täysin mahdollinen, korostaa Tanner.

Tavoitteena pitää juurikkaan viljely kannattavana

Vuoden 2017 syyskuun lopussa poistuivat EU:n sokerikiintiöt, jotka ovat aiemmin rajoittaneet sokerin kotimaisen tuotantomäärän 81 miljoonaan kiloon. Sucroksen tavoitteena on, että tulevaisuudessa Säkylän sokeritehtaan valkosokerituotanto saadaan nostettua 100 miljoonaan kiloon.

– Tarvitsemme lisää sokerijuurikkaan viljelijöitä. Haluamme hinnoittelulla sekä muilla toimenpiteillä, kuten tällaisten erikoistilanteiden huomioimisella varmistaa, että sokerijuurikas on yksi kannattavimmista viljelykasveista ja viljelijät kokevat meidät hyväksi kumppaniksi, Tero Tanner sanoo.

Lähes 200 sopimusta valmiina ensi vuodelle

Viime viikonloppuna pidetty Okra-maatalousnäyttely oli Sucroksen osalta onnistunut: neljän päivän aikana solmittiin 194 viljelysopimusta vuodelle 2019.

– Noin kolmasosa nykyisistä sopimusviljelijöistämme vieraili osastollamme ja hoiti tulevan kasvukauden sopimusasiat kuntoon. Moni viljelijöistä myös kasvatti viljelyalaa, kiittelee Tanner.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun sopimuksia tehdään tulevalle vuodelle näin aikaisin, ja tälle on selvästi tilausta. Tavoitteenamme on ilman muuta kehittää toimintamallia myös tuleville vuosille.

Yhtiö vastaa sokerijuurikkaan viljelyttämisestä ja sokerijuurikkaan jalostamisesta sokeriksi Säkylän juurikassokeritehtaalla. Yritys jalostaa noin 550 miljoonaa kiloa sokerijuurikasta vuosittain. Sucros on osa Nordzucker-konsernia, joka on Euroopan johtavia sokeriyrityksiä. Samaan konserniin kuuluva Suomen Sokeri Oy vastaa raakasokerin puhdistamotoiminnasta ja pakkaamisesta Porkkalan tehtaalla Kirkkonummella sekä sokerin markkinoinnista ja myynnistä Suomessa. Sucroksen palveluksessa on noin 85 henkilöä ja Suomen Sokerin palveluksessa noin 180 henkilöä.