Mansikan pääsatokausi käynnistynyt

Pitkään jatkuneet suotuisat säät ovat saaneet mansikan satokauden kunnolla käyntiin lähes koko maassa. Mansikan kaikki myyntitavat ovat jo käytössä. Mansikkaa, maamme tunnetuinta lähiruokaa voi ostaa suoraan tiloilta, kaupoista, toreilta ja marjanmyyntipisteistä. Myös itsepoiminta on käynnistynyt Etelä-Suomen tiloilla ja pian muuallakin Suomessa. Nyt kannattaakin ostaa ensi talven pakastemansikat.

Mansikat ovat tällä hetkellä erittäin laadukkaita ja hyvin makeita. Makeimmat mansikat syntyvät, kun yö- ja päivälämpötilojen ero suuri, kuten tänä vuonna on ollut.

Säilytä ja pakasta oikein

Mansikka on herkkä marja, joka ei kestä kovaa käsittelyä, pitkää säilytystä tai korkeaa lämpötilaa pitkään poiminnan jälkeen. Mansikka tarjoillaan ja pakastetaan mahdollisimman tuoreena, silloin kun marja on parhaimmillaan.

Jos pakastettavat marjat pääsee poimimaan itse, ne kannattaa kerätä ilman kantaa, mikä vähentää marjojen käsittelyä kotona. Pakastin on hyvä laittaa pakastusasentoon jo päivää ennen pakastuksen aloittamista. Kerralla ei kannata pakastaa yli 10 kiloa, sillä useimpien pakastinten pakastusteho alkaa tätä suuremmalla määrällä kärsiä ja pakastettavan marjan laatu heikkenee. Hyvä vinkki kaikille, joilla on pieni pakastin, on viipaloida tai soseuttaa mansikat ennen pakastusta, jolloin niiden tilan tarve laskee noin puoleen.