Mansikan pääsatokausi alkoi Suomessa

Mansikan avomaan pääsatokausi on nyt lähtenyt kunnolla käyntiin eteläisessä ja keskisessä Suomessa. Pohjoisemmassakin sato käynnistyy viikon sisällä. Mansikoiden pakastus ja säilöntä kannattaa siis ajoittaa lähiviikkoihin.

Mansikoita on ollut tarjolla hyvin jo toukokuusta lähtien mutta avomaan pääsatokausi on, säistä johtuen lähtenyt käyntiin hieman myöhemmin, kun viime tai edellisvuonna. Myös pääsadon kypsymisajankohdalla on suurempia alueellisia eroja tänä vuonna. Ihan ’vanhan ajan’ normaalin mukaan kuitenkin mennään.
Mansikat ovat tällä hetkellä hyvin makeita ja kiinteitä. Makeimmat mansikat syntyvät, kun yö- ja päivälämpötilojen ero on suuri.

Mansikoita myydään tiloilta, kaupoista, toreilta ja marjanmyyntipisteistä. Myös itsepoiminta on käynnistynyt ja on tänä vuonna ollut suosittua kuluttajien keskuudessa. Mansikan avomaan pääsatokausi kestää kolmesta neljään viikkoon.

Säilytä ja pakasta oikein

Mansikka on herkkä marja, joka ei kestä kovaa käsittelyä tai pitkää säilytystä poiminnan jälkeen. Mansikka tarjoillaan ja pakastetaan mahdollisimman tuoreena, silloin marja on parhaimmillaan.