Maatalouden kannattavuus edelleen vaatimatonta

Maatalouden kannattavuus on edelleen vaatimaton vaatimatonta. Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennustepäivitys kuitenkin kertoo, että tuottajahintojen nousu ja yhteiskunnan tukitoimet näyttävät kohoavista kustannuksista huolimatta pitävän maatalouden kannattavuuden vähintään edellisvuoden tasolla. Vuonna 2022 maatilojen keskimääräinen yrittäjätulo on ennusteen mukaan 18 400 euroa.

− Vuonna 2022 maatalouden keskimääräinen kannattavuuskerroin kohoaa 0,43:een viime vuoden 0,41:stä, ennustaa Luken tutkija Jukka Tauriainen.

Tämä tarkoittaa, että maatalousyrittäjän tuntipalkka on noin 7,1 euroa ja oman pääoman korkotuotto 1,6 prosenttia. Kannattavuuskerroin lasketaan jakamalla yrittäjätulo viljelijäperheen oman työn palkkavaatimuksen ja oman pääoman korkovaatimuksen summalla.

Maataloustuotannon arvoa kuvaava kokonaistuotto kasvaa tänä vuonna noin 227 000 euroon yritystä kohti. Siitä tukien osuus on 26 prosenttia. Kun kokonaistuotosta vähennetään kaikki tuotantokustannukset, saadaan yrittäjänvoitto, joka osoittaa maatalousyritysten jäävän noin 24 000 euroa tappiolle. Maatalouden kannattavuus on siten vähintään vaatimaton.

Tältä näytti tilanne 2020.