Koronavuosi haastoi työvoimavaltaisen puutarha-alan

Koronavuosi koetteli raskaasti mansikkatiloja. Kuva: Jari Lappalainen

Koronavuosi aiheutti  ongelmia puutarhayrityksissä. Erityisesti mansikkatiloja alkukauden työvoimapula koetteli raskaasti. Kiloissa mitattuna mansikka on ollut jo pitkään  ylivoimaisesti suurin marjakasvi. Mansikan satokausi käynnistyi avomaalla jo varhain kesäkuussa. Pääosin kausityöntekijät pääsivät maahan vasta kesäkuun lopulla.

Viime vuonna Suomessa tuotettiin yhteensä 311 miljoona kiloa vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Määrä on hieman vuotta 2019 pienempi. Puutarhayritysten määrä oli 3 337 ja niillä oli viljelyksessään vajaa 20 000 hehtaaria peltoa ja 390 hehtaaria kasvihuoneita. Koronavuosi oli monella tavalla poikkeuksellinen, sillä erityisesti avomaan puutarhaviljelyä varjosti kausityövoiman saannin vaikeutuminen. Lisäksi vuosi oli ennätyksellisen lämmin.

Kasvihuonetuotannossa työvoimatilanne oli siltä osin helpompi, että ulkomainen työvoima on pidempiaikaisilla työluvilla töissä Suomessa. Välttämättömät työt, uudet kasvustot ja sadonkorjuu pyrittiin hoitamaan, mutta kuluvalla kaudella näkyy monivuotisten kasvien mahdollinen hoitovelka. Viljelypinta-aloissa ei koronavuosi näkynyt, itseasiassa avomaan pinta-ala hieman kasvoi.

– Tälle kasvukaudelle on pyritty varautumaan paremmin kausityövoimahaasteisiin ja hallitus on määrittänyt muun muassa avomaalla ja kasvihuoneissa tehtävät välttämättömät työt huoltovarmuuden kannalta kriittisiksi. Silti tilanne on haasteellinen tämänkin kasvikauden alussa, pohtii yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Marjojen tunneliviljely edelleen kasvussa

Mansikkaa saatiin myyntiin reilut 15 miljoonaa kiloa, vadelmaa 1,3 ja mustaherukkaa 1,1 miljoonaa kiloa. Marjojen kokonaistuotanto oli 18 miljoonaa kiloa. Mansikan satomäärä jäi 2,5 miljoonaa kiloa edellisvuotta heikommaksi. Satotason heikkoutta selittää osin poimijapula, osin korjuukaudelle osuneet runsaat sateet. Viime vuonna marjoja viljeltiin tunnelissa jo 81 hehtaarin alalla, josta mansikkaa oli 44 ja vadelmaa 34 hehtaaria.

Kasvihuonekurkkua kaikkien aikojen ennätys – 54 miljoonaa kiloa
Tomaatin ja kasvihuonekurkun tuotantomäärät ovat olleet pitkään melko tasoissa, mutta viime vuosina on kurkku noussut selvälle ykköspaikalle. Kasvihuonekurkun tuotanto kasvoi vuodesta 2019 kuudella miljoonalla kilolla, kasvua peräti 12 prosenttia. Suomalaisen kurkun kulutusta edisti kotona syömisen lisääntyminen. Toisaalta monelle suurkeittiötuotteisiin erikoistuneelle yritykselle koronavuosi oli vaikea, koska myyntikanavat jouduttiin äkkiä miettimään uudelleen.

Tomaatin viljelyssä on päädytty laajentamaan lajikevalikoimaa matalasatoisimpiin erikoistomaatteihin, joiden osuus tomaattien 41 miljoonan kilon kokonaistuotannosta oli 6,3 miljoonaa kiloa. Ruukkuvihanneksia tuotettiin 104 miljoonaa ruukkua.

Pitkä ja lämmin syksy kasvatti vihannessatoa avomaalla, mutta vaikeutti varastointia

Avomaalta korjattiin 2020 vihanneksia 185 miljoonaa kiloa. Tuotanto jäi vajaa neljä miljoonaa kiloa edellisvuotta heikommaksi. Juuresten ja kaalien sato oli hyvä ja loppusyksyn pitkään jatkunut lämmin kausi kasvatti varastovihannesten satoa, mutta myös kokoa. Varastovihannesten nostoja jouduttiinkin monin paikoin viivästyttämään, koska lämmin sää esti varastojen tehokkaan jäähdyttämisen.

– Markkinoilla onkin nyt tavallista suurempia porkkanoita ja kaaleja, Jaakkonen jatkaa.

Sademäärä oli viime syksynä lähes koko maassa tavanomaista suurempi ja varsinkin Pohjanmaan rannikolla saavutettiin monin paikoin uusia sade-ennätyksiä. Ne aiheuttivat myös satovahinkoja. Edellisvuotista vähemmän satoa saatiin tarhaherneestä, ruokasipulista ja avomaankurkusta.

Mansikkaa saatiin myyntiin reilut 15 miljoonaa kiloa, vadelmaa 1,3 ja mustaherukkaa 1,1 miljoonaa kiloa. Marjojen kokonaistuotanto oli 18 miljoonaa kiloa. Mansikan satomäärä jäi 2,5 miljoonaa kiloa edellisvuotta heikommaksi. Satotason heikkoutta selittää osin poimijapula, osin korjuukaudelle osuneet runsaat sateet. Viime vuonna marjoja viljeltiin tunnelissa jo 81 hehtaarin alalla, josta mansikkaa oli 44 ja vadelmaa 34 hehtaaria.

Puutarhatilastot 2020 Luonnonvarakeskus (Luke)

– Puutarhayrityksiä oli 3 337 vuonna 2020.
– Avomaan tuotantoala oli 19 861 hehtaaria ja kasvihuoneala 386 hehtaaria.
– Pinta-alallisesti tärkeimmät avomaavihannekset olivat tarhaherne (5 352 ha), porkkana (1 719 ha) ja ruokasipuli (1 221 ha).
– Avomaavihannessato oli 185 miljoonaa kiloa, josta porkkanaa 81 miljoonaa kiloa.
– Marjoja tuotettiin 18 miljoonaa kiloa. Mansikan osuus oli 15 miljoonaa kiloa.
– Omenan tuotanto oli 7 miljoonaa kiloa.
– Kasvihuonevihannestuotanto oli 101 miljoonaa kiloa, josta kasvihuonekurkkua oli ennätykselliset 54 miljoonaa kiloa. Tomaattia tuotettiin 41 miljoonaa kiloa, josta erikoistomaatteja oli reilut 6 miljoonaa kiloa.
– Koristekasvituotantoa oli kasvihuoneissa 115 hehtaarin alalla.

Marjatiloja kpl

-Mansikka 1100

-Mustaherukka 582

-Punaherukka 155

-Vadelma ja mesivadelma 512

-Pensasmustikka 115

Lue lisää alan näkymistä