7 vinkkiä syyspuutarhaan

Kytkemistä kannattaa jatkaa lumen tuloon saakka.

Tee ainakin nämä

Vaikka auton tuulilasi jo huurtuu, niin kotipuutarhurin puuhat eivät vielä lopu. Syksyllä puutarhaa kannattaa hoitaa aina lumen tuloon asti, niin keväällä pääsee heti nauttimaan kukoistuksesta. Kitkemistä jatketaan niin kauan, kun maa on sula, samoin nurmikon leikkuuta. Hedelmäpuiden suojaus on ajankohtaista nyt. Sen sijaan haravoinnissa ja kukkavarsien siistimisessä voi olla suurpiirteisempi.

Älä leikkaa kukkien lehtiä ja varsia

Syksyllä kosteus lisääntyy ja ruohovartiset kasvit jatkavat kasvuaan. Rikkakasvitkin jatkavat kasvuaan pakkasten tuloon asti. Kun talvehtimaan valmistuva kukkapenkki kitketään, keväällä lumen alta paljastuu rikkakasveista puhdas istutusalue.

Kukkapenkkejä ei tarvitse haravoida syksyllä. Perennojen, eli monivuotisten kukkien, lehdet ja varret voi jättää törröttämään talveksi. Lehdet ja kuolleet kukkavarret suojaavat kasveja pakkaselta, viimalta ja kevätauringolta.

− Arkojen perennojen ja ryhmäruusujen päälle voi laittaa lisäsuojaksi vielä havunoksia tai talvisuojaukseen tarkoitettua turvetta. Arat köynnökset kannattaa mahdollisuuksien mukaan laskea maahan ja peittää puutarhan talvisuojalla, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Monivuotisten kasvien talvisuojat laitetaan paikoilleen vasta, kun maan pinta on jo jäätynyt.

Suojaa hedelmäpuut ja marjapensaat jäniksiltä

Ennen pakkasia hedelmäpuut ja pensasmustikka suojataan jäniksiltä. Varmin tapa säästyä vahingoilta on aidata kasvustot riittävän korkealla kanaverkolla. Jos alueella on peuroja, aidan pitää olla vähintään 1,5 metriä korkea, runsaslumisilla alueilla jopa korkeampi. Puiden runko on lisäksi suojattava myyrän tuhoilta.

− Myyrätuhojen ehkäisyyn on valmiita rungonsuojia, mutta myös esimerkiksi salaojaputkesta saa halkaisemalla hyvän suojan. Tuomen oksien ja kanankakan hajun on todettu karkottavan jyrsijöitä, joten niitä kannattaa sijoittaa maan jäätymisen jälkeen kasvien tyvelle, vinkkaa Biolanin Riikka Kerttula.

Jos keväällä hedelmäpuiden ja marjapensaiden leikkaus unohtui, niin syksyllä lehtien pudottua niitä voi taas leikata. Marjapensaista leikataan muutamia vanhimpia oksia vuosittain, jotta pensaisiin kehittyy jatkuvasti uusia versoja ja sato säilyy hyvälaatuisena ja tasaisena.

Jatka nurmikon leikkuuta

Liian pitkä nurmikko on altis talvituhoille, siksi on tärkeää jatkaa säännöllistä leikkausta vielä syksylläkin. Nurmikko lopettaa kasvunsa vasta, kun päivälämpötila laskee alle +5 asteen.

− Erilaiset homeet ja haitalliset sienet muhivat talvella liiskaantuneessa ja tiiviissä nurmikerroksessa. Etenkin lumihome vaivaa liian pitkäksi jääneitä nurmikkoja sellaisina talvina, jolloin lumi sataa ennen kuin maa on jäätynyt, varoittaa Biolanin Kerttula.

Nurmikko jätetään talvehtimaan noin 5 cm pituisena. Yksittäiset lehdet nurmikolla voi silputa ruohonleikkurilla eikä niitä tarvitse haravoida. Paksu kerros lehtiä sen sijaan on syytä haravoida nurmikolta, etteivät taudit leviäisi tiivistyneiden lehtien alla.

Vinkit syyspuutarhaan

Kitke rikkakasvit kukkapenkistä ja kasvimaalta.
Suojaa hedelmäpuut jäniksiltä ja myyriltä.
Leikkaa ruohoa syksyllä niin kauan kuin se kasvaa. Leikkuun yhteydessä myös nurmikolle varisseet puunlehdet silppuuntuvat
Haravoi paksu lehtipatja nurmikolta, yksittäisiä lehtiä ei tarvitse haravoida.
Älä haravoi kukka- ja pensasryhmiä vaan jätä lehdet pieneliöiden ruuaksi.
Vie nurmikolta haravoituja lehtiä kasvimaalle katteeksi.
Kompostoi kasvijätteet mullaksi.