Viktor Kärppä palaa – Matti Röngän rakastettu-dekkarisarja jatkuu

Matti Rönkä: kuva: Liisa Valonen

Uskottu mies (Gummerus) on uutisjuontajana Ylen uutisissa työskentelevän Matti Röngän kymmenes romaani. Se jatkaa inkeriläisen paluumuuttajan Viktor Kärpän tarinaa. Matti Rönkä on palkittu urallaan sekä Vuoden johtolanka -palkinnolla että ensimmäisenä suomalaisena pohjoismaisella Lasiavain-dekkaripalkinnolla. Uskottu mies ilmestyy 22.7.

Viktor Kärppä on Karjalassa datšallaan, kun kutsumattomat vieraat rapistelevat ovella. Asialla on Artemi Loktev, joka haluaa lähettää Kärpän Helsinkiin selvittämään tämän vanhan opiskelukaverin kuolinpesää. Suomessa Viktoria odottavat myös lapset ja Marja-vaimo. Kaikesta tuntuu olevan aikaa useampi vuosikymmen. Silmille hyppii sukupolven vaihtumisella uhitteleva nuori tiedustelueversti Karamazov, ja Helsingissä tuttavuutta hieroo Teppo Korhosen manttelinperijä, kahden passin poliisi Max Paappa. VK-yhtiön toimintakin on muuttanut muotoaan. Kärppä ottaa asiakseen palauttaa kuvioon kunnollisia rakennusurakoita.

-Kuusi vuotta sitten jätin Viktor Kärpän opettelemaan olemaan armollinen itselleen. Paljoa ei ole Viktor oppinut, vaikka on ja tuntee olevansa jo vanha mies. Nuoret ähräävät älypuhelintensa kanssa ja navigoivat. Viktor haluaisi katsoa suunnan taivaanmerkeistä ja reitit kartasta, Matti Rönkä kertoo.

Matti Rönkä

Matti Rönkä on syntynyt 1959 Outokummussa ja asuu nykyään Helsingissä. Röngän kirjat ovat saaneet kiitosta kielestä, yhteiskunnallisuudesta ja huumorista, ja niitä on julkaistu parillakymmenellä kielellä.

Matti Rönkä, Uskottu mies
303 sivua

Gummerus