Mikko Kamulan odotettu historiallinen romaani Tuonela (Gummerus) jatkuu siitä, mihin Iso härkä (Gummerus, 2018) jäi. Taistelu isoa härkää vastaan on vaatinut uhrinsa, ja ryöstöretkelle lähteneet karjalalaiset aiheuttavat lisää harmia. Tuonela on kuusiosaisen Metsän kansa -sarjan kolmas osa. Kiehtovasti 1400-luvun suomalaisuudesta kertova kirjasarja pohjautuu kansanrunouteen ja historiaan. Tuore romaani vie lukijan entistä synkempiin metsiin ja yhä syvemmälle muinaisten suomalaisten myyttien maailmaan.
Kirjailija Mikko Kamula on tunnettu mittavasta taustatyöstään, jonka hän aloitti jo 15 vuotta ennen esikoisensa, Ikimetsien sydänmailla -romaanin (Gummerus, 2017), julkaisua. Folkloristiikkaa, kansatiedettä ja historiaa opiskelleen ja kulttuuriperinnön erikoissuunnittelijana työskennelleen Kamulan vaikuttavat teokset ovat yksityiskohdiltaan tarkkoja ja historian tapahtumille uskollisia.
Uutuusromaanin kirjoitusprosessissa taustatyö jakautui kahtia: tuonpuoleiseen Kamula tutustui kansanrunouden ja tietokirjallisuuden välityksellä, kun taas kirjan todelliseen maailmaan pohjautuvia tapahtumia Kamula taustoitti vierailemalla mahdollisilla tapahtumapaikoilla, konsultoimalla raudan takomisen asiantuntijoita sekä ottamalla historiallisen miekkailun ja muiden historiallisten aseiden käytön oppitunteja.
Tuonelassa on sarjan aiempiin osiin verrattuna enemmän sävyjä fantasiasta. Kalevalan mytologia limittyy vahvasti romaanin juoneen.
-Fantasiaosuudet kirjoissani pohjautuvat taustatutkimukseen suomalaisesta folkloresta ja kansanrunoudesta. Tuonpuoleiseen sijoittuvissa kohtauksissa oli käytettävä kuitenkin enemmän mielikuvitusta, sillä Tuonelaa ei ymmärrettävistä syistä ole kansanperinteessä kuvattu kovin tarkasti, mutta kaunokirjallisuudessa kuvailua on oltava, Kamula kertoo.
Mikko Kamula
Mikko Kamula (s.1982) on tutkinut koko aikuisikänsä suomalaista kansanperinnettä ja vanhoja uskomuksia, eikä vuosituhannen vaihteessa aloitetulle retkelle näy loppua. Hän vaeltaa mielellään tuhansien järvien maassa ja kuvittelee, millaisena muinaiset suomalaiset ovat metsämme nähneet.
Mikko Kamula, Tuonela
702 sivua