Supersuosittu @soosseli kirjoitti oppaan eläinten kuvaamisesta

Ossi Saarinen (s.1996) on lahjakas itseoppinut luontokuvaaja. Hän on myös maantieteen opiskelija. Kuva: Taneli Lahtinen

Kansainvälisesti tunnetun luonto- ja eläinkuvaaja Ossi Saarisen pysäyttävän taianomaiset valokuvat ovat hurmanneet Instagramissa jo yli 155 000 seuraajaa. Hänet tunnetaan kuvapalvelussa nimellä @soosseli. Kirjassaan Luontokuvia – Opi kuvaamaan eläimiä (Gummerus) itseoppinut valokuvaaja opastaa niin vasta-alkajan kuin kokeneemmankin kuvaajan kehittymään ja ottamaan parempia eläinkuvia.

Teoksen kuvitus koostuu ilmeikkäistä eläinkuvista, joiden rinnalla hän jakaa kuvausvinkkejä ja kertoo tarinoita kuvauskerroista. Saarinen toivoo kuvien ja kirjan innostavan ihmisiä liikkumaan yhä enemmän luonnossa ja tarkkailemaan kaikkea siellä tapahtuvaa.

-Upea suomalainen luonto vie ajatukset pois muista asioista ja jos pitää silmänsä auki, voi siellä nähdä yhden- jos toisenkinlaisia eläimiä, Saarinen sanoo.

-Yhtenä toukokuisena iltana arvaukseni osoittautui oikeaksi, kun näin ketunpennun kurkistavan kolojen vieressä olevien vanhojen autonrenkaiden välistä. Vain hetkeä myöhemmin lisää toinen toistaan suloisempia pentuja ilmestyi näkyviin. Laskin niitä olevan yhteensä kuusi. Ne juoksentelivat ympäriinsä ja painivat ja leikkivät keskenään, ja minun oli vaikea päättää mihin suuntaan kuvaisin. Satojen tuloksettomien kettujen etsimiseen käytettyjen tuntien jälkeen tuntui mahtavalta viimein löytää niitä.

-Luonto- ja erityisesti eläinkuvaaminen vaatii paljon aikaa ja asiaan syventymistä. Suurin osa ajasta kuluu eläinten etsimiseen tai odotteluun ja itse kuvaamiseen menee loppujen lopuksi hyvin pieni osa koko ajasta. Suurin osa kuvaamistani eläimistä on aktiivisia pääosin hämärän aikaan, joten kuvaaminen sijoittuu yleensä aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan. Kesällä tämä voi tarkoittaa esim. kahden, kolmen aikaan yöllä heräämistä. Viime kesänä yritinkin jo kääntää unirytmiäni niin, että valvon yöt lähes kokonaan ja nukun päivisin, Saarinen kertoo.

Luontokuvia-kirjaan on valikoitunut kokoelma Saarisen hellyttäviä ja vaikuttavia eläinkuvia sekä kuvausvinkkejä niin lintujen, oravien, kettujen, supikoirien kuin karhujenkin kuvaamiseen.

-Yritän esittää kuvaamani eläimet eri tavalla kuin ihmiset ovat yleensä tottuneet ne näkemään. Kiireisen arjen keskellä eläimiä ei tule monesti nähtyä kuin vilaukselta, eikä tiedetä, mitä kaikkea ympärillämme oikeasti tapahtuukaan. Kuvieni kautta pystyn tarjoamaan näille kiireisille tai luonnosta vieraantuneille ihmisille helpon “oikotien” luontoon.

-Laskeudun tai nousen yleensä samalle tasolle eläinten kanssa ja yritän kuvata ne mahdollisimman persoonallisella ja tunteita ja ajatuksia herättävällä tavalla. Puhdas suomalainen luonto herättää myös paljon kiinnostusta ja ihailua ulkomailla. Seuraajistani neljä viidesosaa onkin muualta kuin Suomesta, Saarinen kertoo eläinkuviensa suosiosta.

Ossi Saarinen
Ossi Saarinen (s.1996) on lahjakas itseoppinut luontokuvaaja. Hän on myös maantieteen opiskelija.

Ossi Saarinen, Luontokuvia – Opi kuvaamaan eläimiä
128 sivua