Suomi saunoo ja kylpee – uutuuskirja

Saunan kansa kokoaa yhteen saunaperinteet ennen ja nyt

Uutuuskirja Saunan kansa kuljettaa lukijansa pihapiirin savusaunasta kesämökin rantaan, taloyhtiön lauteilta yleisiin saunoihin. Mitä suomalaiseen saunaperinteeseen kuuluu? Minkälainen on 2010-luvun saunakulttuuri? Miksi suomalaiset rakastavat saunomista?

Suomalaiset ovat saunan kansaa, jonka elämänrytmin saunahetki on tuhansien vuosien ajan pysäyttänyt. Saunassa on synnytetty, hoidettu sairaita, kuivatettu viljaa ja puhuttu politiikkaa. Saunassa ollaan hiljaa ja yksin, mutta yhtä lailla se on osa yhteistä, jaettua elämää. Sauna yhdistää suomalaisia iästä, sukupuolesta ja yhteiskuntaluokasta riippumatta. Pukuhuoneisiin riisutaan vaatteet ja hierarkiat.

Uutuuskirja Saunan kansa on sekä ainutlaatuinen saunaperinteen käsikirja että ikkuna suomalaiseen sielunmaisemaan. Satu Laatikainen käy läpi suomalaisen saunakulttuurin pitkän historian ja etsii samalla saunan syvintä olemusta ja hyvän löylyn salaisuutta. Teosta täydentää runsas ja monipuolinen kuvitus.

”Saunan ja saunomisen ytimessä on vankkumattomasti syy, joka saunan suosion pohjalla todennäköisesti piilee: voittamaton hyvänolon tunne, jollaisen vain saunassa kylpeminen voi saada aikaan. – – Sauna on viimeisiä digilaitteilta suojeltuja saarekkeita, pyhättö aikamme kaikkialle ulottuvalta silmältä.”

Suomalainen saunakulttuuri elää uutta kukoistuskauttaan. Yleiset saunat ovat nousseet uuteen suosioon, saunominen on Suomen ensimmäinen ehdotus Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon ja tänä kesänä vietetään ensimmäistä saunapäivää. Jokaisella suomalaisella on suhteensa saunaan – myös niillä, jotka eivät sauno.

”Pihasaunan eteinen sakenee höyrystä. Peili huurtuu, ja paljaita jalkoja on nosteltava riitteiseksi jäätyneellä matolla. Riisun vaatteet nopeasti ja hengitän tunnetta ennen löylyhuoneen oven avaamista. Kohta kuumuus humahtaa kasvoilleni ja hetkeen mieleen ei mahdu muuta kuin lämpö, joka kietoo syleilyynsä. Kuljen kuin portista johonkin ainutkertaiseen, silti tuttuun. Astun saunan aikaan.”