Suomalaisen kuoleman historia – uutuuskirja

Kuolema on erottamaton osa elämää. Läheisen siirtyminen elävistä kuolleisiin on aina ollut mullistus, joka on täytynyt käsitellä tavalla tai toisella. Erilaisilla riiteillä, ruumiin pesemisellä ja pukemisella, surulauluilla ja kuolinilmoitukseen vuodatetuilla kaipauksen sanoilla on saateltu vainaja matkaan. Nykyään lohtua läheisen menetykseen saatetaan etsiä sosiaalisesta mediasta ja sen muistosivuista.

Uutuuskirja Suomalaisen kuoleman historia taittaa matkan rautakautisista kalmistoista ja keskiajan katolisista hautajaisrituaaleista maallistuneeseen nykyhetkeen, jossa kuolema on siirtynyt kodeista sairaaloihin ja elämää suuremmasta tapahtumasta lääkärin toteamaksi asiantilaksi. Se selvittää, millaisia ovat olleet kuolemaan liittyneet uskomukset ja pohtii, miten suhde kuolemaan on muuttunut vuosisatojen kuluessa.

Teoksessa tarkastellaan yksityiskohtia kuten kuoleman enteitä, suruasuja ja mestattujen vereen sisältyvää elinvoimaa. Se esittelee ikiaikaisia perinteitä, joilla kuoleman mysteeriä lähestyttiin tai torjuttiin, sekä historiamme kipukohtia, kuten nälkävuosia ja sotaa, jolloin kuolema saattoi tuntua tavanomaista epäoikeudenmukaisemmalta.

Kirjoittajakunnan muodostavat eri alojen eturivin tutkijat kuten Ilona Pajari, Jussi Jalonen, Johanna Ilmakunnas, Tuomas Tepora ja Ville Kivimäki.

-Tietoisuus kuolemasta ja omasta kuolevaisuudesta on inhimillinen ominaisuus. Yritykset vastustaa kuolemaa tai selittää ja hyväksyä se leimaavat kulttuurista toimintaa kaikkialla maailmassa. Onkin arvioitu, että yhteisöt ja uskonnot olisivat syntyneet tarpeesta järjestäytyä puolustautumaan kuolemaa ja sen tuomaa tuhoa ja kaaosta vastaan, toteavat Kaarina Koski ja Ulla Moilanen.

-Aiemmin kuolema toi yhteen koko suvun, säädyn ja ammattikunnan edustajat. – – Nyt merkittäviä ovat myös digitaaliset yhteisöt, ja kuolema saattaa aiheuttaa yhteydenottoja yllättäviltäkin tahoilta. Verkottuneessa yhteiskunnassa kasvokkainen kommunikaatio ei ole enää intiimiyden tae. Kuolema voi rakentaa surevien kesken myös kokonaan uusia verkostoja, jotka perustuvat vertaisuuteen ja jaettuihin kokemuksiin läheisen menetyksestä, lisäävät Anna Haverinen ja Ilona Pajari.

Ilona Pajari, Jussi Jalonen, Riikka Miettinen & Kirsi Kanerva (toim.)
Suomalaisen kuoleman historia
ISBN 9789523450141
Gaudeamus 2019