Sankareita ja mysteereitä – Marko Mannilan uusin kirja

Helsinkiläinen toimittaja, viestintäasiantuntija ja sotahistoriaa harrastava Marko Mannila on julkaissut aikaisemmin kirjat Sotiemme sankaritarinat ja Sotiemme suuret arvoitukset. En ole tutustunut edellä mainittuihin teoksiin, mutta Mannilan uusin kirja Sotatarinat 1939-1941 on saanut alaotsikokseen 20 uskomatonta Sankari- ja mysteeritarinaa, joten kirjoittaja ilmeisesti yhdistelee pokkariteokseen näitä tarinoita.

KIRJASSA etsitään aavetykkejä, jotka piinasivat räjähdyksillään Viipurilaisia pääasiassa yöllä jouluaatosta helmikuun loppuun 1940. Entä miksi elokuun lopulla 1941 Säkkijärven polkka soi yötä päivää ja liittyikö se ympäri Viipuria tapahtuviin räjähdyksiin?
Suurin osa kertomuksista on maalla ja ilmassa tapahtuvia sankaritarinoita, urotekoja, joista osa vähemmän julkisuudessa esiintyneitä.
Sota on sotaa, julmaa arpapeliä, mutta hurtti huumorikin pilkistelee rivien välistä.
Tunnetuista mukana on luonnollisesti menestyksekäs, tuhoisa sissiretki vihollisen selustaan, Petrovski Jamin huoltotukikohtaan helmikuussa 1942. Tästäkin Mannila löytää kiinnostavan yksityiskohdan. Yksi kuudesta taistelussa haavoittuneesta oli saksalaisen rautaristin saanut ylikersantti Sulo Uitto, joka sotilassairaalan sijasta jäi Kajaaniin ”kotihoitoon.” Yksikköön palattuaan hän joutui luvattomasta poistumisesta tekemään 12 mottia halkoja.
Jälkeen päin Uitto on kertonut amerikkalaisten käyttäneen iskua esimerkkinä täydellisestä sissioperaatiosta omissa sotilasakatemioissaan.

TAPAHTUMIEN taustalta Manninen löytää muutenkin mielenkiintoisia tarinoita ja yksityiskohtia, jotka antavat syvyyttä ja perspektiiviä tapahtumille.
Oudoilla sattumilla ja onnella oli osuutensa tapahtumissa, mutta myös luovuudella ja kekseliäisyydellä suomalaisten taistellessa mies- ja materiaalivahvuudeltaan ylivoimaista vihollista vastaan.
Venäläisiä hämättiin puisilla tykeillä ja punaunivormuun puetuilla nukeilla, lennettiin salaa Dornier-pommittajilla vihollisen keskellä tai sahattiin jäätielle railoja – 40 asteen tulipalopakkanen hoiti loput.
Voitonparaatin suora selostus muuttuu äkkiä taistelutantereeksi ja Yleisradion toimittaja joutuu kuvailemaan yläpuolellaan riehuvaa ilmataistelua Suursaaressa maaliskuussa 1942 ja eräässä tarinassa Kittilän suurmotti suljetaan puukolla.

MANNILA kirjoittaa sotahistoriallisiin faktoihin perustuvaa, sujuvaa, helposti mukanaan vievää tekstiä. Teksti ei ole dokumentaarisen kuivaa, muttei myöskään menestyksistä hurmioitunutta maalailua.
Lähdeluettelo on ihan kunnioitettava, pitkälti toistasataa viitettä, joihin sopivan erilaiset kertomukset perustuvat.

Mannilan kirja on nimetty Sotatarinat 1, joten jatkoa ilmeisesti seuraa. Sitä kannattaa todella odottaa.
Marko Mannila: Sotatarinat 1939-1944 1. Nid. 196 sivua. Revontuli 2020.

Teksti: Ari Tiippana