Perintämies ei soita kahdesti 1990-luvun lama Suomessa

Perintämies, tiukkaa tekstiä 19990-luvun lamavuosilta.

”Ei valtio suojellut laumaansa, vaan kaikki vietiin teuraalle.” Perintämies ei varoittele.

Itsekin lamavuosina konkurssin ja rajun velkaantumisen kokenut J. K. Tamminen pöyhii kirjassaan 1990-luvun laman tapahtumia eturintaman näkökulmasta, unohtamatta seuraaville sukupolville lamasta ja sen ratkaisuista aiheutunutta murhetta ja taakkaa.

Suorasukaisesta tyylistään tunnettu Tamminen kertoo värikkäästi siitä, miten esimerkiksi harmaan talouden nousu, yritysten saattohoitajat, ankara velanperintä, pakkohuutokaupat, pikavipit, leipäjonot, roskapankit ja nälkä vaikuttivat ihmisten elämään ja kuinka jotkut ajautuivat laman seurauksena rikollisuuden poluille ja itsemurhiin. Moni perhe, suku ja ystävyys myös särkyi takausvastuiden toteutumiseen.

Kirjaan on haastateltu muun muassa yrittäjiä, joiden elämäntyö meni palasiksi laman jaloissa, kahden asunnon loukkuun jääneitä, lamasta kärsineitä tavallisia ihmisiä, talouden asiantuntijoita, sekä velallisten parissa työskennelleitä, joiden tehtäväksi haaksirikkoisista huolehtiminen jäi. Kirja tarkastelee myös valtion toimintatapoja laman aikana ja niitä ratkaisuja, joita noina vuosina tehtiin. Ratkaisuja, joiden vaikutukset ovat yhä läsnä. Laman varjo on pitkä. Vaikka 1990-luvun lamasta on kulunut vuosikymmeniä, sen laineiden voima tuntuu ja liikuttaa yhä edelleen.

J. K. Tamminen on kirjailija, lakimies, rikostutkija ja teologi. Toisaalta hän on entinen ammattirikollinen, joka osasi lopettaa oikeaan aikaan. Tammisen rikosromaanitrilogia Pasilan mies, Kilpimies ja Megaliiga on saanut aiheensa tositapahtumista. Tamminen on julkaissut myös omiin kokemuksiinsa perustuvat teokset Konkursseja ja muita konnuuksia – Talousrikollisen muistelmat ja Rikollinen elämäni sekä kirjat Totuus tapaus Aarniosta sekä Malmin nainen – Mari Romanon tarina.

PERINTÄMIES EI SOITA KAHDESTI

Minerva Kustannus Oy
ISBN 9789523752207
Sidottu
244 s.
Ilmestyy viikolla14/2021
Saatavana myös sähkö- ja äänikirjana