Paavo Susitaival -Jussi Niinistön uutuuskirja

Jussi Niinistön kirjan kannessa Paavo Susitaival.

Kolme sotaa, kaksi kapinaa, neljä linnareissua

Paavo Susitaival ehti liki vuosisadan mittaisen elämänkaarensa (1896–1993) aikana olla poikkeuksellisen monessa mukana. Hän oli todellinen Suomen nykyhistorian viimeinen mohikaani: viimeinen elossa ollut aktivisti, jääkärivärväri, vapaussodan komppanianpäällikkö, suojeluskuntapiirin piiripäällikkö, Mäntsälän kapinan johtohahmo, IKL:n kansanedustaja, talvisodan rintama- ja jatkosodan rykmentinkomentaja.

Lisäksi Paavo Susitaival oli tuottelias kirjailija, joka tunnettiin myös kekkosvastaisena toisinajattelijana.

Parhaiten mies muistetaan IKL:n kansanedustajana, joka talvisodan sytyttyä lähti rintamalle ja johti Ryhmä Suden legendaariseen voittoon Suomussalmella.

Jatkosodan hyökkäysvaiheessa Susitaival komensi Jalkaväkirykmentti 29:ä Petroskoin valtaukseen asti.
Jussi Niinistö on kirjoittanut ansiokkaan kiitetyn elämäkerran aatteen miehestä, joka asetti isänmaan edun kaikkien sääntöjen yläpuolelle.

Sotahistoriaan perehtyneiden on vaikea ymmärtää miksi everstiluutnantti Susitaipaleen yleneminen ei edennyt ja miksi häntä ei muistettu edes sotatoimien päätyttyä. Syyksi on arveltu hänen osuutta Mäntsälän kapinassa, roolia IKL;ssä ja kekkosvastaisuutta.

Jussi Niinistö kirja avaa uudella tavalla Susitaipaleen uraa ja merkitystä itsenäisessä Suomessa,

Jussi Niinistö on filosofian tohtori, joka on erikoistunut sota- ja henkilöhistoriaan ja kirjoittanut lukuisia historiateoksia. Hän toimi puolustusministerinä.

Lue lisää everstiluutnantti Paavo Susitaipaleesta