Onnellisten saari – matka täydelliseen yhteiskuntaan

Onnellisten saari on Heikki Aittokosken kirjatrilogian päätösosa

Onnellisten saari on kirja ihmisen ikuisesta tavoitteesta: pyrkimyksestä olla onnellinen. Palkittu tietokirjailija ja ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski matkusti viiteen eri maanosaan tutkimaan, ovatko ihmiset siellä onnellisia – ja jos ovat niin miksi.

Onko onnellisuutta ilman vaurautta? Voiko utopian rakentaa Walt Disneyn opein? Onko Afrikalla toivoa päästä onnen tikapuille? Voiko bruttokansanonnea mitata? Miksi suomalaisessa onnessa on kitkerä sivumaku?

Kirjaa varten Aittokoski matkusti seitsemässä maassa. Ne ovat: Britannia, Bhutan, Yhdysvallat, Costa Rica, Botswana, Tanska ja Suomi.

Onnellisten saari jatkaa suomalaisen reportaasikirjallisuuden pitkää perinnettä. Aittokoski piirtää kuvan maailmasta, jossa monet asiat ovat parantuneet, vaikka ihmiskunnalla on yhä ratkottavanaan valtavia ongelmia. Kirjaa tehdessään Aittokoski huomasi myös, että koronavirus kaikkine sivuvaikutuksineen on oiva onnellisuustesti erilaisille yhteiskunnille.

Onnellisten saaren kantaviin teemoihin kuuluu naisten ja miesten tasa-arvo. Kirjassa on monta vahvaa tarinaa naisten elämästä eri puolilla maailmaa. Köyhässä Bhutanissa tutustutaan kaksikymppiseen maanviljelijään Nim Demiin. Botswanassa päähenkilönä on 34-vuotias Kgomotso Phatsima, joka on taistellut tiensä köyhistä oloista lentokapteeniksi. Yhdysvalloissa tavataan nelikymppinen Margaux Murphy, joka on luopunut omasta yrityksestään ja auttaa sen sijaan täyspäiväisesti Philadelphian asunnottomia.

Onnellisten saari on Aittokosken kirjatrilogian päätösosa. Ensimmäinen osa, Narrien laiva, ilmestyi vuonna 2013 ja käsitteli globaaleja ongelmia. Kirja sai Lauri Jäntin säätiön kunniamaininnan. Toinen osa, Kuolemantanssi, ilmestyi vuonna 2016. Kirjan aiheena oli Euroopan nouseva nationalismi, ja se oli Tieto-Finlandia-ehdokas. Onnellisten saaressa Aittokoski siirtää katseensa ongelmista ratkaisuihin ja hahmottaa tietä onnelliseen tulevaisuuteen.