Niilas Holmberg vie lukijat etelästä Saamenmaalle

Niilas Holmberg. Kuva: Marek Sabogal

Niilas Holmberg  runoilija, muusikko sekä kulttuuri- ja ympäristöaktivisti, vie ensimmäisessä romaanissaan lukijat saamenmaalle. Se tutustuttaa lukijan etelästä Saamenmaalle muuttavan päähenkilönsä matkassa Utsjoen ja rajaseudun saamelaisiin ja heidän elämäänsä, ajankohtaisiin maankäyttö- ja kielikysymyksiin sekä pohjoisen huikaisevaan luontoon. Samalla teos kuvaa yksilön ja yhteisön ristiriitoja, säröjä identiteetissä ja mielenterveyden järkkymistä. Romaani ilmestyy saamelaisten kansallispäivänä 6.2.

Papin poika Samu jättää etelän taakseen ja muuttaa Saamenmaalle. Merkillisen vahva voima vetää häntä Utsjoelle: Suomen puhutuin saamelainen Elle Hallala, taiteilijanimeltään Halla Helle. Elle hylkää taiteen teon ja erakoituu tunturiin viettämään esivanhempiensa mukaista elämää. Hän lähettää Samulle runomuotoon kirjoitettuja unia. Jung ja Freud apunaan Samu alkaa tulkita unia auttaakseen Elleä. Välittyykö tulkinnoista vain hänen oma halunsa saada Elle lähelleen, ja mitä toisen kulttuurista on omaksuttava ymmärtääkseen sen symboleja?

-Tätä romaania kirjoittaessani pyrin välttämään suoraa vastakkainasettelua alkuperäiskansan ja valtaväestön välillä. Kirjoitusprosessin aikana minulle kirkastui, että kaikki ristiriidat eivät ole välttämättä pahasta vaan ristiriitaisuus on oikeastaan elämän ehto, Niilas Holmberg toteaa.

Niillas Holmberg on saamelainen runoilija, muusikko ja kulttuuri- ja ympäristöaktivisti, joka asuu synnyinseudullaan Utsjoella. Hän yhdistää omintakeisesti runonlausuntaa joikuun ja lauluun ja esiintyy eri kokoonpanoissa. Niilas Holmberg sai Kirsi Kunnas -runopalkinnon vuonna 2020 kokoelmastaan Jalkapohja ja on ollut kahdesti ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Niillas Holmberg: Halla Helle
455 sivua
ilmestyy äänikirjana 1.3., lukija Niillas Holmberg