Minne katosi Antti Järvi?

Minne katosi Antti Järvi? Kertomus kadonneesta isoisoisästä ja luovutettuun Karjalaan jääneistä (Gummerus) on ensimmäinen kotimainen tietokirja, joka käsittelee talvisodan jälkeen luovutetulle alueelle vapaaehtoisesti jääneitä suomalaisia. Arvostetun toimittajan ja kirjailijan Antti Järven romaanin lailla avautuva teos perhesalaisuudesta ja vaietusta historiasta ilmestyy 13.8.

Keväällä 2020 toimittaja Järvi sai puhelun sedältään, jota vaivasi oman isoisänsä kohtalo. Tämä Antti Järvi (s. 1882) jäi talvisodan päättyessä kotiinsa Jaakkimaan, Laatokan Karjalaan, kun muu perhe lähti evakkoon. Antti Järvi alkoi selvittää kaimansa kohtaloa ja samalla kartoitti sodanaikaisen Suomen mielenmaisemaa ja nykyihmisen toivetta tuntea taustansa.

-Kirjan tekemisessä yksi ongelma alussa oli se, että kaikesta oli vaiettu. Meidän suvussa ja perheessä Antista oli vaiettu, mutta toisaalta myös suomalaisessa historiankirjoituksessa on vaiettu ihmisistä, jotka eivät lähteneet evakkoon, eikä aihetta ole tutkittu Suomessa ollenkaan, Järvi kertoo.

Alkuun auttoivat kirjeet, joita kadonneen Antin puoliso Sanna oli säilyttänyt pienessä pahvilaatikossa. Niiden antamien vihjeiden johdattamana Järvi matkusti sota-aikana eläneiden sukulaisten jalanjäljissä ympäri Suomen ja ylitti myös itärajan Ukrainan sodan alettua. Matkan varrella selvitystyö laajeni myös muihin, jotka eivät lähteneet evakkoon. Keitä he olivat ja miksi he jäivät?

Olen isoisoisäni tarinaa selvittäessä oppinut jonkin verran häpeästä ja siitä, millainen voima sillä on vaientaa. Se kykenee syöksemään kadotukseen niin pienet kuin suuret asiat, jotka olisi olennaista muistaa.
Kirjailija Antti Järvi on toimittaja ja tietokirjailija, joka kuuluu Long Play -verkkojulkaisun perustajiin. Hänen teoksensa Karanteeni (Siltala 2014, yhdessä Hanna Nikkasen kanssa) oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana.