Milja Kaunisto vie kuvanveistäjä Ville Vallgrenin jalanjäljille

Milja Kaunisto. Kuva: Marek Sabogal

Ennen asettumistaan Etelä-Ranskan maaseudulle kirjailija ja musiikintekijä Milja Kaunisto asui vuosikausia Pariisissa, ja hän tuntee Montmartren kujien kutkuttavan historian. Tulenpunaisessa kabareessa (Gummerus) seurataan Pariisin maailmannäyttelyn pystytystä suomalaisen kuvanveistäjä Ville Vallgrenin ja pahamaineisen Saint-Lazaren naisvankilan vartijakokelas Albert S. Grosjeanin silmin.

Uutuuttaan kiiltelevä Eiffel-torni on noussut absintista, taiteesta ja cancanista hullaantuneen Pariisin ylle. Kaupungin alamaailma ei kuitenkaan pääse riehakkaasta ylellisyydestä osaksi. Kun Montmartren kuuluisat kabareet syttyvät tuleen yksi toisensa jälkeen, on lukijan käsissä jännitystarinan avaimet.

Maailmanhistorian suuret muutokset kiehtovat Milja Kaunistoa

-Pariisi vuonna 1900 oli täynnä ristiriitoja. Vanhan maailman jähmeys hillitsi vielä kehitystä, vaikka toinen teollinen vallankumous oli kiihkeimmillään. Aika synnytti maailmanhistorian suurimman taideaallon. Dieselmoottori esiteltiin, cinematografi pyöritti ensimmäisiä elokuvia, kaduilla oli vasta vähän autoja ja harvoilla puhelin, mutta jo muutamassa vuodessa teknologian kehitys oli muuttanut Pariisin kasvot täysin. Myös meidän aikanamme teknologia kehittyy vuoden 1900 tapaan niin nopeasti, että se on kuin taikuutta, Milja Kaunisto kuvaa.

Kaunisto kertoo kiinnostuneensa Suomen kultakauden taiteilijoista jo lapsena. -Aluksi Ville Vallgren oli minulle tuttu Havis Amandan tekijänä, mutta kiinnostukseni heräsi kun tajusin hänen asuneen Pariisissa juuri Maailmannäyttelyn kuuluisan Suomi-paviljongin aikana. Miksi hän teki muistopatsasta valloittaja-Venäjän tsaari Aleksanterista, kun muut suomalaiset taiteilijat pyrkivät korostamaan Suomen itsenäisyyspyrkimyksiä ja omaleimaista kulttuuriperintöä? Lukiessani lisää tajusin, ettei patsaan tarina ollutkaan niin yksioikoinen, eikä Ville millään tavalla yksiselitteinen persoona, hän kertoo.

Milja Kaunisto

Milja Kaunisto (s. 1976) on Etelä-Ranskassa asuva kirjailija ja musiikintekijä. Historiallisia romaaneja kirjoittaessaan Kaunisto tutkii vallan mekanismeja ja niiden vaikutusta ihmiseen ja pohtii, kuinka historia toistaa itseään oppimatta virheistään. Häntä inspiroivat Pariisin tuhansien vuosien kerrostumat, joiden välistä pääsee tirkistämään historian syvimpään olemukseen: ihmisyyteen. Tulenpunainen kabaree on hänen seitsemäs romaaninsa.

Milja Kaunisto, Tulenpunainen kabaree

Gummerus

281 sivua