Lauri Törni valkokankaalle – suunnitteilla kaksi elokuvaa

Kari Kallonen toi viidakosta muun muassa Törnin konepistoolin Suomeen. Uusimma kirjassa hän korjannut jopa historiantutkijoiden väitteitä. Kuva: Päivi Luosma)

Sotasankarin värikään tarinan ikuistamista suunnittelevat suomalaiset ja amerikkalaiset

Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni alias USA:n vihreiden barettien sankari Larry Thorne on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia sotilaita. Vietnamin sodan salaisessa tehtävässä vuonna 1965 kadonneen sotasankarin värikäs tarina on jo pitkään kiehtonut elokuvantekijöitä.

Vuonna 1968 julkaistun ja John Waynen tähdittämän Vihreät baretit -elokuvan päähenkilön esikuva oli Yhdysvaltain armeijaan siirtynyt Törni. Sotasankarin elämä on innoittanut sen jälkeen useita elokuvantekijöitä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, mutta Törnin elämästä kertova pitkä draamaelokuva on toistaiseksi jäänyt toteutumatta yrityksistä huolimatta.

Tietokirjailija Kari Kallonen on seurannut vuosien ajan Törnin jälkiä kolmella mantereella ja tuntee parhaiten hänen vaiheensa, uusimmassa elämäkerrassa hän on korjannut jopa historiantutkijoiden väitteitä Kansallisarkistosta löytyneiden todisteiden avulla.

Kari Kallosta onkin usein käytetty asiantuntijana, kun on haluttu varmistaa tapahtumien oikeellisuus. Hän on halunnut tukea elokuvantekijöitä, ja nyt uuden kirjan pohjalta sekä Törnin syntymän satavuotisjuhlien innoittamana jopa kaksi filmiryhmää suunnittelee sotasankarin tarinan siirtämistä valkokankaalle.

-Vaikka käsikirjoituksen päätyminen elokuvaksi vie joskus vuosia ja kaikki eivät edes koskaan toteudu, haluan kuitenkin auttaa, sillä varmasti jonain päivänä saamme hienon epookkielokuvan suomalaisesta sotasankarista, Kallonen uskoo.

Projekteista tihkuneita tietoja on jo tiedusteltu eri medioiden taholta, joten Kallonen katsoo parhaaksi vahvistaa sen minkä voi. Sopimusteknisistä syistä hän ei voi mainita nimiä, mutta toisessa projektissa taustalta löytyy arvostettuja suomalaisia ammattilaisia, toisessa Los Angelesissa sijaitseva tuotantoyhtiö sekä kansainvälinen kuuluisuus.

-Elokuvien lähestymiskulma on niin erilainen, että ne eivät kilpaile keskenään. Parhaassa tapauksessa molemmilla on mahdollisuuksia päätyä lopulliseen tuotantoon, tietokirjailija toivoo.

Kari Kallonen kuului myös suomalais-amerikkalaiseen retkikuntaan, joka vuonna 1999 lopulta löysi viidakosta Törnin helikopterin onnettomuuspaikan ja selvitti mystisen katoamisen. Elämäkerran kokoamisen aikana löytyi myös toistaiseksi ainoa elokuva, jossa Lauri Törni esiintyy itse. Kyseessä on vuonna 1959 kuvattu erikoisjoukkojen koulutusta esittelevä filmi ”Phantom Soldiers”, jossa Törni hiihtää lumipuvussa Alppien jylhissä maisemissa.