Kevytretkeilijän opas kutsuu vaeltamaan ilman painavaa rinkkaa

Kevytretkeilijän opas on mielenkiintoinen uutuuskirja niille, jotka eivät halua kantaa rinkkaa.

Miksi valita kevyt reppu? Miten vaelluksen varusteita voi keventää? Kevytretkeily on luonnossa liikkumisen kasvava trendi, jossa mukaan otetaan mahdollisimman kevyt varustus. Suosittua retkeilyblogia kirjoittava Ossi Määttä kertoo uutuuskirjassaan kaiken tarvittavan varusteiden keventämisestä ja Suomen luonnossa retkeilystä.

Kevytretkeily on retkeilyn koulukunta, jossa kiinnitetään erityishuomiota varustuksen painoon. Se on peräisin Yhdysvaltojen pitkiltä vaellusreiteiltä, mutta soveltuu erinomaisesti myös suomalaiseen luontoon. Kokenut vaeltaja ja eräopas Ossi Määttä on kirjoittanut ensimmäisen suomenkielisen kevytretkeilyoppaan, joka antaa kattavat ohjeet niin rinkan keventämiseen kuin varusteiden valintaan. Kevytretkeilijän opas on kirjoitettu Suomen olosuhteiden näkökulmasta.

Runsaasti käytännön vinkkejä antava opaskirja auttaa retken suunnittelun jokaisessa vaiheessa. Miten valita oikeat kengät ja millaisia reppuja pitkillä vaelluksilla suositaan? Miten hoitaa vaelluksen ruokahuolto ja mitä ottaa mukaan metsässä yöpymistä varten? Määtän suosituslistojen avulla aloittelevakin retkeilijä oppii pakkaamaan mahdollisimman kevyet mutta riittävät varusteet erilaisiin olosuhteisiin. Teos neuvoo myös vaelluksen suunnittelussa ja opettaa retkeilytaitoja leiripaikan valinnasta tärkeimpiin solmuihin.

Määtän lisäksi suomalaiset huippuvaeltajat Suvi Ahonen, Marinella Himari, Teemu Hartikainen ja Jouni Laaksonen ovat kirjoittaneet teokseen artikkelit omista kokemuksistaan, muun muassa superpitkien vaellusten henkisestä valmistautumisesta. Määttä toivoo, että teos innostaa yhä useampia kokeilemaan retkeilyä kevyin varustein ja ”antaa entistä useammalle mahdollisuuden kokea villi luontomme niin kuin se on tarkoitettu – kevyesti ja nautinnollisesti, pitkään ja hartaasti.”

Ossi Määttä on retkeilytoimittaja, eräkouluttaja ja pitkän linjan vaellusharrastaja. Hän kirjoittaa suosittua ulkoilmablogia Kevyesti kairassa ja on koulutukseltaan erä- ja luonto-opas sekä diplomi-insinööri. Määtällä on kokemusta useista pitkistä vaelluksista Suomessa ja ulkomailla. Hänen erikoisosaamisalueitaan ovat ultrakevyt vaellus, retkeilyvarusteet, vuoristovaellukset ja talviretkeily.

Ossi Määttä
Kevytretkeilijän opas
ISBN 9789518580952

Julkaisija Suomalaisen Kirjallisuuden Seura