Juha Taskinen: Jää hyvin, saimaannorppa

Juha Taskinen – norppatrilogian päätös on rakkaudentunnustus Saimaalle ja sen norpalle

Kolovesi, maanantai 17.6 1979, kello 16.05. Tuo kellonlyömä muutti Louhelan tilan nuoren miehen elämän lopullisesti: Juha Taskinen kuvasi ensi kertaa saimaannorpan. Kameransilmän läpi nähtynä hän tajusi valokuvan voiman. Uhanalainen jäänne jääkaudelta voitiin vielä ehkä pelastaa.
Lypsykarjatilalla lapsena kehittynyt taito ymmärtää eläinten tunteita, puhutella ja palkita niitä, edesauttoi työssä. Vuosien mittaan hän oppi tuntemaan Saimaan vedet saarineen ja rantoineen yhtä hyvin kuin norppa pesänsä – sekä norpat.

Vuonna 1991 ilmestyi palkittu Unelma Saimaasta, vuonna 2009 Paluu Saimaalle. Tuore Jää hyvin, saimaannorppa päättää Norppa-trilogian. Kehä on kiertynyt umpeen, sillä se päättyy samalle Joutenveden luodolle, josta 40 vuoden taival saimaannorpan säilyttämiseksi alkoi.

Taskisen 40-vuotinen sota uskomuksia, väärinkäsityksiä, harhaluuloja ja (luvatonta) verkkokalastusta vastaan laki- ja säännösrämeikössä polttivat taistelijan loppuun, seurasi burn out. Kalastajan ammatiksi vaihtanut haukiniemeläinen voi olla kuitenkin tyytyväinen, sillä norppakanta on vahvistunut nelinkertaiseksi, vaikka on edelleen erittäin uhanalainen.

Kirja ei etene kronologisesti vaan ikään kuin annostelee sanallisia tuokiokuvia, hetkiä Saimaalta. 21 lukua pitää sisässään menestyksiä ja menetyksiä, iloa ja surua. Huima 250 kilometrin mittainen lohiuinti on intensiivisesti ja innostuneesti kuvattu, isä-Paavon kohtalo liikuttava. Norpan lisäksi järvilohi – joka on norppaa uhanalaisempi – saa oman lukunsa.

Pari pikku kirjoitusvirhettä löytyi.
Elävää, ilmeikästä kerrontaa tukevat upeat valokuvat, joita on valikoitunut 107. Niissä ei ole kuvatekstejä, mutta nerokas ominaisuus, joka muuttaa kuvan eläväksi. Kun lataat kännykkään Arilyn-sovelluksen play-kaupasta ja skannaat kirjan numeroituja kuvia, video tarinoineen ponnahtaa näkyviin.

Joskus valokuvat ovat kuin piilokuvia, josta lukija yrittää löytää maastoutuneen norpan, kuten sivujen 138–39 aukeamalla.
Ulkoasu ja taitto ovat taidokasta, näyttävää työtä.

Jää hyvin, saimaannorppa on kiitetyn ja kiistellyn, Norppa-Taskisena tunnetun norpanoikeustaistelijan painava testamentti, rakkaudentunnustus saimaannorpalle ja Saimaalle sekä nöyrä kiitos ystäville.

Kirjan nimi on kuin Joel Lehtosen Hyvästijättö lintukodolle, mutta siinä piilee myös toinen merkitys. Ennusteiden mukaan Saimaalle ei olisi ilmastomuutoksen seurauksena jääpeitettä enää yhden norppasukupolven jälkeen. Jää hyvin – toivottavasti.

Jää hyvin, saimaannorppa oli lukijoiden suosikki tämän vuoden tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista.

Jää hyvin Saimaan norppa

207 sivua. Docendo 2019.

Hyvää: Ulkoasu, sisältö.
Huonoa: Norppa-trilogia päättyy.
Erikoista: Sovelluksen avulla skannattuna kuvat ja tarinat alkavat elämään.

Teksti:Ari Tiippana