Joulupukin historia – uutuuskirja matkustaa legendan jäljille

Joulupukin historia on kiehtova kirja kaikille iästä riippumatta.

Pyhä Nikolaus, Sinterklaas, Christkind, Santa Claus. Joulupukin historia ja legenda on yksi historian kiehtovimpia arvoituksia.

Joulupukin historia on täynnä ikivanhoja palvontamenoja ja lahjan antamisen rituaaleja. Uutuuskirja Joulupukki – Tuhatvuotinen arvoitus vie lukijan myöhäisantiikin Roomaan, keskiajan juhliin ja Euroopan laidalle, Lapin paljaille tuntureille. Mistä löytyy todellinen joulupukki, ja mitä hän haluaa?

Kulttuurihistorioitsija Eero Perungan uutuuskirjassa kerrotaan, miten Myran piispa Nikolauksesta kasvoi punanuttuinen hyväntekijä ja lasten sankari. “Halki öisen joulutaivaan poroineen kiitävä joulupukki tuntuu aluksi silkalta sadulta, eikä hänellä uskoisi olevan todellisuuden kanssa mitään tekemistä. Sadun ja todellisen maailman välillä on kuitenkin yllättävän paljon tilaa”, Perunka sanoo.

Mistä meille on sitten saapunut tuo keskitalven juhlan odotettu vieras? “Usein emme tule lainkaan ajatelleeksi, kuinka maahanmuuttajataustainen kansanperinteemme onkaan”, Perunka kertoo. “Seurailemalla joulupukkimme kulttuureihin jättämiä jälkiä voimme saada aavistuksen siitä, mistä hän on kotoisin.”

Pyhän Nikolauksen tarina alkaa myöhäisantiikin Rooman valtakunnasta, ja mannereurooppalaiseen jouluperinteeseen siitä kasvaa vuosisatojen aikana mitä erilaisimpia parrakkaita hahmoja. Lopulta Korvatunturilta Suomen Lapista ilmestyy jotakin suurta, eikä maailma ole entisellään.

Eero Perunka on kulttuurihistorioitsija ja Lapissa majaileva poromies.

Eero Perunka
Joulupukki – Tuhatvuotinen arvoitus
ISBN 978-952-222-960-1
Sisällysluettelo
Ilmestynyt.