Iso härkä kuljettaa suomalaisuuden alkujuurille

Mikko Kamula, kuva: Marek Sabogal

Iso härkä (Gummerus) on Mikko Kamulan historiallisen Metsän kansa -sarjan toinen romaani. Se ammentaa aineksia historiallisen Savon sydämestä, lumoavista metsämaisemista ja jännittävästä suomalaisesta mytologiasta. Romaanin tapahtumat sijoittuvat 1400-luvulle, aikaan jolloin metsänhaltijat, maahiset, taiat ja loitsut olivat osa ihmisten arkielämää. Innostuneen vastaanoton saanut esikoisromaani Ikimetsien sydänmailla oli viime vuonna Savonia-ehdokkaana.

Juko Rautaparran uudisraivaajaperheen arki seuraa vuodenkiertoa, mutta uhkaavia pilviä alkaa kertyä perheen ylle. Ympäri maata kantautuu huhuja suuresta eläimestä, joka tekee hirvittäviä tuhoja. Ison härän päihittämiseen tarvitaan apua niin tietäjiltä, Olavinlinnan huoveilta kuin yllättävältäkin taholta.

-Suomessa ja lähikansojen parissa on aikoinaan esitetty kalevalamittaista runoa, jossa etsitään tappajaa jättiläiskokoiselle härälle, jonka mittasuhteet paisuvat runossa lähes käsittämättömän kokoisiksi. Tästä vanhasta myytistä tuli toisen romaanini kantava teema, Mikko Kamula taustoittaa.

Kamula on kertonut valmistautuneensa fantasiakirjallisuuden ja historiallisen proosan rajamailla liikkuvan romaanisarjansa kirjoittamiseen 15 vuotta. Kirjoitusurakkaa edelsivät perinteentutkimuksen alan yliopisto-opinnot sekä tutustuminen suomalaiseen mytologiaan niin tarkoin kuin se vain oli mahdollista.

-Minua kiehtoo suomalainen mytologia, sillä se on samaan aikaan sekä tuttua että vierasta. Nämähän ovat niitä tarinoita, jotka ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle, hän toteaa.

Mikko Kamula (s. 1982)

Tampereella asuva kansanperinteen tutkija ja harrastaja. Hän on opiskellut folkloristiikkaa, kansatiedettä ja historiaa Turun yliopistossa ja työskennellyt kulttuuriperinnön erikoissuunnittelijana Metsähallituksen Luontopalveluissa. Kamula vaeltaa mielellään tuhansien järvien maassa ja kuvittelee, millaisena muinaiset suomalaiset ovat metsämme nähneet.
Mikko Kamula, Iso härkä
603 sivua