Hitlerin valkyriat – uskomaton tositarina Hitlerin naislentäjistä

Clare Mulley kirja Hitlerin valkyriat kertoo kahdesta rautaristillä palkitusta naislentäjästä Saksan ilmavoimissa. He olivat arjalainen Hanna Reitsch ja juutalaistaustainen Melitta von Stauffenberg. He olivat myös natsi-Saksan koelentäjiä, jotka testasivat lentokoneita ennen toista maailmansotaa ja sen aikana. Naiset valittiin tehtävään kauneutensakin vuoksi, jotta heitä saatettiin käyttää kansainvälisessä propagandassa hyväksi lähettämällä heidän kuviaan pitkin maailmaa.

Pelkkä kauneus ei tietenkään ollut ainoana kriteerinä, vaan naiset olivat erittäin taitavia lentäjinä. Reitsch lensi muuan muassa vuonna 1937 ensimmäisenä naisena Alppien yli purjekoneella. Mainittakoon tässä yhteydessä, että vuonna 1934 Reitsch oli Suomessa esittelemässä saksalaisten liitolentoa, mistä Suomen Ilmapuolustusliiton purjelentotoiminta sai alkunsa.

Eripuraiset naiset

Kirjassa nämä taidokkaat naiset liikkuvat suoraan kolmannen valtakunnan ytimessä. Ihmisinä he olivat tyystin erilaiset, kuin eri puusta veistetyt. Melitta oli sivistynyt aristokraatti ja hänen näkökulmastaan Hanna oli heikosti koulutettu ja sivistymätön sekä poliittisesti naiivi.

Hanna palvoi suorastaan sokeasti Hitleriä eikä nähnyt palvontansa läpi tämän petomaisia piirteitä. Melitta puolestaan ymmärsi Hitlerin vaarallisuuden, inhosi tätä ja ilmaisi luotettavassa seurassa, että Hitleristä tulisi päästä eroon mahdollisimman pian. Hän ei salaillut myöskään hallinnon vastaisia mielipiteitään.

Erilaisuus lietsoi myös eripuraa. Hanna Reitsch yritti mustamaalata Melittaa kertomalla ”kreivittären yrittäneen lähennellä häntä”. Tämä oli natsi-Saksassa vakava syytös, joka saattoi johtaa jopa keskitysleirituomioon. Hanna myös käytti Melittasta karkeaa kieltä. Takana oli todennäköisesti Hannan kateus Melittaa kohtaan, koska tämä haastoi hänen asemaansa valtakunnan naislentäjien ykkösenä. Ja ehkäpä Hanna itse oli tullut henkilökohtaisesti torjutuksi – mene ja tiedä.

Operaatio Valkyria

Kumpikin nainen palkittiin rautaristillä palveluksistaan sodassa, mutta Saksan onnen kääntyessä he olivat valinnan edessä. Melitta liittyi Hitlerin salamurhaa suunnittelevien joukkoon. Kirjan nimi viittaakin salamurhaoperaatio Valkyriaan, joka tunnetaan myös heinäkuun 20. päivän salaliittona. Attentaatissa Melittan miehen, Aleksander von Stauffenbergin, veli eversti Claus von Stauffenberg, salaliittolaisineen yritti murhata Adolf Hitlerin 20.7.1944.

Murhayritys oli vähällä onnistua, sillä Hitler oli vain vajaan kahden metrin päässä pommista. Jykevä kokouspöytä suojasi räjähdyksessä Hitleriä itseään pahimmalta, mutta hänen kolme upseeriaan ja sihteerinsä menettivät henkensä.

Hitlerillä kerrotaankin olleen uskomaton onni myötään. Myöhemmin hän esitteli repeytyneitä housujaan Mussolinille ja lähetti ne Eva Braunille.

On sanomattakin selvää, että Claus von Stauffenberg salaliittolaisineen menetti henkensä. Hitler ei aikaillut, sillä jo seuraavana yönä laukaukset kajahtivat. Teloitushetkellä Clausin kerrotaan kajauttaneen huudon: ”Eläköön pyhä Saksa!” Hilter ei lopettanut raivoaan siihen; Stauffenbergin järjestämän attentaatin takia surmattiin tai suljettiin keskitysleirille useita tuhansia ihmistä.

Runsaasti tietoa

Mulleyn Hitlerin valkyriat (Like, 500 s.) tarjoaa runsaasti mielenkiintoista luettavaa. Se on taiten tehty, kahdesta naisesta kertova elämäkerta, jonka lukemista ei malttaisi jättää kesken. Naisten elämä kaikkine käänteineen ei jätä kylmäksi. Kirjasta aukenee myös mielenkiintoinen näkymä tavallisten ihmisten arkeen natsi-Saksassa.

Teoksen lopussa on myös henkilöhakemisto ja vaikka kirjassa on runsaasti lähdeviitteitä, ne eivät häiritse tekstin luettavuutta. Kirjaa voi suositella hyvillä mielin myös niille, joita sotahistoria ei yleensä kiinnosta.

Clare Mulley (s. 1969) on englantilainen elämäkertakirjailija. Mulley kirjoittaa poikkeuksellisista naisista poikkeuksellisissa oloissa ja tilanteissa. Teoksen suomentaja Kirsi Luoma on myös onnistunut hyvin kääntämistyössään.

Teksti: Tarja Lappalainen