Legenda herää henkiin Jari Tapanaisen ensimmäisessä suomennoksesta kaikkien aikojen kuuluisimmasta kahlekuninkaasta ja taikurista.
”Mieleni on avain, mikä minut vapauttaa”
– Harry Houdini
Tuota mielen avaimen lukkoa avaa savonlinnalainen Jari Tapanainen juuri ilmestyneessä kirjassaan Houdinin legenda (2022). Hämmästyttävää kyllä, suomennos on ensimmäinen taikurista ja maailman kuuluisimmasta – tai ainakin legendaarisimmasta – kahlekuningas Harry Houdinista (24.3 1874 – 31.10 1926).
Tapanainen on varmasti kirjoittajana oikea ihminen, sillä hän on itsekin luonut pitkän uran esiintyen parinkymmen vuoden ajan ympäri Suomea kahlekuninkaana, fakiirina, taikurina ja ainoana suomalaisena miekannielijänä, kuten Talent Suomi -ohjelman finaalissa 2011.
Suomen Taikapiiri ry myönsi Tapanaiselle Timo Tuomivaara -palkinnon. Hän ehti tavata Tuomivaaran (1938-2004), joka luottamuksen kasvaessa avasi omalta osaltaan mielensä avaimia Tapanaiselle.
Harry Houdini (alkuaan Erik Weisz, myöhemmin Ehrich Weiss, 24.3 1874 – 31.10 1926) on eittämättä synonyymi kahlekuninkuudelle sekä taikuudelle. Budapestissa, silloisessa Itävalta-Unkarissa syntynyt Houdini muutti nelivuotiaana rabbiperheen silloisena kuopuksena Amerikkaan, Appletoniin vuonna 1878. Tuolloin hän näki nuorallakävelijä Jean Weitzmanin kuolemaa uhmaavan esityksen, joka antoi kertaheitolla suunnan tulevan kahlekuninkaan elämälle. Kaksitoistavuotiaana nähty taikaesitys toi tulevaan elämään toisen aspektin.
Kirja, jonka Houdini koki muuttaneen elämänsä, oli taikurilegenda Jean Eugène Robert-Houdinin omaelämäkerta. Nykyaikaisen taikaesitysten isältä Harry Houdini omi myös taiteilijanimensä.
Tästä käynnistyy huima matka näyttämöille ja esiripun taakse, kunnes Houdinikaan ei voinut loputtomiin huijata kuolemaa.
Kaikesta huomaa, että Tapanainen on perehtynyt niin alaan kuin Houdinin persoonaan. Kirja avaa myös ihmistä legendan takaa, kuten vähemmälle huomiolle jääneeseen elokuva-, kirjailija- ja lentäjäuraan.
Houdinin oman tuotantoyhtiön – ja viimeinen – elokuva (1923) kertoi Yhdysvaltain salaisesta agentista nimeltä Heath Haldane (etukirjaimet viitannevat Houdinin nimeen), jossa tämä pelastuu muun muassa pakkopaidasta pää alaspäin roikkuen. Elokuva, jota kuvattiin New Yorkin lisäksi ainakin Lontoossa ja Pariisissa, jäi vähälle huomiolle ja Houdinin kiinnostus elokuviin lopahti.
Lentäminen kiinnosti Tapanaisen mukaan lähinnä siksi, että tämä halusi olla ensimmäinen lentäjä Australian mantereella. Tämä tapahtui vuonna 1910 Voisin-kaksitasokoneella, jonka Houdini osti ilmeisesti Saksasta. Siitä, oliko hän ensimmäinen Australiassa lentänyt, kiistellään edelleen.
Houdinin kiinnostus loppui tähänkin hänen huomatessaan alan pioneerien hänen lentävän edelleen.
Houdini halusi paistatella kuuluisuudessa kirjailijoiden kanssa, kuten Sherlock Holmes -dekkareillaan maineensa saavuttaneen Arthur Conan Doylen (1859-1930) kanssa. Houdinin oma kirjailijanuransa oli skandaalinkäryinen. Doyle puolestaan ihaili Houdinin temppuja ja uskoi vakaasti spiritismiin poikansa kuoleman jälkeen.
Ystävysten välit Tapanaisen mukaan tulehtuivat, koska Doyle uskoi vakaasti spiritismiin, kun taas Houdinille hämärässä tapahtuneet yhteydenotot tuonpuoleiseen näyttäytyivät silkkana huijauksena. Houdini ryhtyikin paljastamaan huijaavia meedioita 1920-luvulla.
Tapanaisen mukaan voi olla, että Houdini näki meediot huijareina, mutta uskoi itse kuolemanjälkeiseen elämään ja uudestisyntymiseen.
Lisäksi kirjassa esitellään myös Houdinin vähemmän tunnettuja puolia, kuten perhe-elämää ja hyväntekeväisyyttä.
Kirjassa on runsas, kiinnostava mustavalkokuvitus lukujen alussa ja niiden selitykset kirjan lopussa.
Jari Tapanainen kirjoittaa värikkäästi ja seikkaperäisesti Houdinin elämänvaiheista ja tämän huimimmista tempuista. Houdinin legenda ei ole kuitenkaan paljastuskirja. Hän ei paljasta temppuja vaan haluaa jättää illuusion elämään.
Kirjassa hän kuitenkin erottelee eri lähteiden perusteella joitain tositarinoita legendoista.
Charles Berlitz kirjoitti 1974 ihmismieliä kiehtovan, miljoonia myyneen kirjan Bermudan kolmion mysteeristä. Vuotta myöhemmin ilmestyi kirja, joka seikkaperäisesti osoitti kyseessä olevan vain huonon tutkimuksen ja median liioittelun. Kirjan myynti jäi vaisuksi.
Ihmismieli haluaa säilyttää illuusion, uskon siihen, mitä ei näe tai tiedä, oli sitten kyse uskonnosta tai taikuudesta. Kuten tässäkin.
Teksti: Ari Tiippana
Tapanainen: Houdinin legenda
Kovakantinen, 200 sivua, mv-kuvitus
ISBN 978-952-94-6541-5
Lue myös
https://www.houdini.fi/