Brunhilde Pomsel (1911–2017) toimi propagandaministeri Joseph Goebbelsin pikakirjoittajana. Hän kertoi oman elämäntarinansa kameralle dokumenttielokuvassa Ein Deutsches Leben vähän ennen kuolemaansa. ”Me emme tienneet mitään”, toteaa Pomsel, jolle ympärillä tapahtuneet asiat alkoivat valjeta vasta sodan jälkeen. Sihteeri-kirjassa (Gummerus) on Pomselin omin sanoin kuvaamien kokemusten lisäksi saksalaisen journalistin ja kirjailijan Thore D. Hansenin pohdintaa kertomuksen merkityksestä jälkipolville.
Sihteeri kertoo tarinan naisesta, jota ei kiinnostanut politiikka. Hänelle oli tärkeämpää työ, taloudellinen turvallisuus, velvollisuudentunto esimiehiä kohtaan ja tarve kuulua joukkoon. Pomselin kuvaukset entiseen tapaan sujuvasta arjesta keskellä sotaa saavat pohtimaan omaa aikaamme ja toimintaamme nykyisessä tilanteessa. ”Tuskin käy kieltäminen, että olemme nyt – niin kuin silloin – tilanteessa, jossa antidemokraattiset virtaukset ja oikeistopopulismi ovat tulleet kansan keskuuteen, jossa ne saattavat uhata yhteiskuntaa ja demokraattista järjestelmää”, Thore D. Hansen kirjoittaa.
Hansen nostaa pohdinnoissaan esille esimerkiksi Turkin muuttuvan poliittisen tilanteen, turvapaikanhakijoiden virran eurooppalaisissa aiheuttamat tunnelmat ja Donald Trumpin valinnan Yhdysvaltain presidentiksi.
-Olemme itse nyt siinä pisteessä, jossa suuri osa läntisten demokratioiden kansalaisista voidaan tavoittaa enää tunteiden eikä juurikaan tosiasioiden kautta. Epäoikeudenmukaisuuden tunne saattaa radikalisoida kokonaisia kansanryhmiä, ja seuraavaksi ei tarvita muuta kuin sopiva viholliskuva ja ihmiset alkavat puoltaa yksinkertaisia ratkaisuja ja ehkä pahempaakin. Brunhilde Pomselin tarina voisi olla riittävä syy puolustaa sanoin ja teoin avointa yhteiskuntaa, hän toteaa.
Brunhilde Pomsel, Thore D. Hansen: Sihteeri – Joseph Goebbelsin pikakirjoittajan perintö
224 sivua