Ari Rautalan Aseveljet korpisodassa

Kenraali Falkenhorst ja Siilasvuo tarkastavat joukot. Kuva: SA-kuva

 Ensimmäinen III Armeijakunnan jatkosotaa käsittelevä kokonaisteos

Ari Rautalan Aseveljet korpisodassa (Gummerus) kertoo jatkosodan Vienasta. Teos kuvaa kenraali Hjalmar Siilasvuon johtaman III Armeijakunnan vaiheita Vienassa aina kevääseen 1944 asti, jolloin armeijakunnan esikunta ja joukot siirrettiin Karjalan kannakselle. Aseveljet korpisodassa seuraa sotatapahtumia paikan päällä ja toisaalta perehtyy Siilasvuon vaikeuksiin johtaa joukkoja hankalassa tilanteessa.

Jatkosodan alussa jääkärikenraali Hjalmar Siilasvuo joutui vaikeaan tilanteeseen. Hänestä tehtiin saksalaisen esimiehen alainen, ja samalla hänen oli otettava huomioon ylipäällikkö Mannerheimin näkemykset. Siilasvuon joukkojen vaivana olivat vihollisen kova vastarinta, huonot tiet, sääsket ja usein huonosti toimiva huolto.

Ari Rautala on paneutunut sotapäiväkirjoihin, historiankirjoitukseen, muistelmiin ja historiikkeihin. Teos on kuvitettu valokuvin sekä kartoin ja peitepiirroksin, jotka kuvaavat III Armeijakunnan suunnitelmia, etenemistä, operaatioita ja taisteluita.

Ari Rautala

Eversti evp Ari Rautala on julkaissut neljä sotia käsittelevää teosta: Karjalan kannaksen takaisinvaltaus kesällä 1941 (2013), Itä-Karjalan takaisinvaltaus 1941 (2013), Karjalan armeija(2015) ja Aseveljet korpisodassa (2018). Ennen siirtymistään reserviin hän palveli Moskovassa opiskellen kaksi vuotta Venäjän Yleisesikunta-akatemiassa ja työskennellen puolustusasiamiehenä Suomen Moskovan-suurlähetystössä.
Aseveljet korpisodassa – Siilasvuon III Armeijakunta Vienassa 1941–1944
412 sivua