Anni Kytömäen romaani jälleenrakennusajan Suomesta

Anni Kytömäki: Kuva: Liisa Valonen

Kaunokirjallisuuden Finlandian voitti Anni Kytömäki teoksella Margarita. Artikkeli päivitetty 26.11.

Kirjasyksyn 2020 odotetuimpiin uutuuksiin kuuluva Margarita (Gummerus) on Anni Kytömäen kolmas romaani. Se pohtii valtiollisten velvollisuuksien noudattamisen hintaa yksilön näkökulmasta. 1950-luvulle sijoittuva kertomus peilautuu monin tavoin ajankohtaisiin teemoihin: ihmisen oikeuteen päättää omasta kehostaan, elämään virusepidemian aikana ja metsäteollisuuden luontovaikutuksiin.

1950-luvulla Suomen metsiin ja ihmisiin kohdistettiin vaatimuksia, joilla tavoiteltiin hyvää. Margarita näyttää menestystarinan kääntöpuolen ja sen, mitä voi tapahtua, kun elämää suojelevaan kuoreen kajotaan.

Senni hieroo kylpylän vieraita kuten isäkin aikoinaan, mutta haaveilee lähtevänsä kauas pois. Tultuaan suunnittelematta raskaaksi hänen odotetaan suorittavan tehtävän, joka naisille jälleenrakennusaikana sälytettiin. Mikko on sotamies, joka pysyy asemapaikallaan, vaikka pelkää viimeisen taistelun lähestyvän. Antti kuuluu Luonnonystäväin yhdistykseen mutta suunnittelee työkseen hakkuita valtion metsiin. Hän päättää, mikä alue liitetään kansalliseen menestystarinaan ja mikä säästetään.

Kuten Anni Kytömäen kaikissa romaaneissa, myös Margaritassa luonto on yksi päähenkilöistä. Kirjassa sukelletaan syvälle suomalaiseen metsään, joen pohjalle asti, missä asuu jopa 200-vuotiaaksi elävä jokihelmisimpukka. ”On vavahduttavaa ajatella, että pienet olennot, jotka elävät kuorensa sisällä virran uumenissa, ovat meistä kaikista vanhimpia. Niitä oli jo dinosaurusten aikaan, 100 miljoonaa vuotta sitten. Näin kauan maapallolla elänyt laji on joutunut ahdinkoon viimeisen sadan vuoden aikana helmenpyynnin ja metsätalouden takia.”

Anni Kytömäki (s. 1980) on hämeenkyröläinen kirjailija. Hän on opiskellut luontokartoittajaksi ja hierojaksi mutta työskennellyt järjestösihteerinä ja muusikkona. Kotiseudullaan hän kulkee umpimetsissä ja hiljaisilla teillä, kuuntelee tuulta ja etsii menneisyyden tarinoita, joiden kautta nykyaikaa voisi ymmärtää.

Anni Kytömäen esikoisromaani Kultarinta (2014) oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Kytömäki sai teoksestaan Kaarlen palkinnon, Blogistanian Finlandian, Tulenkantaja-palkinnon sekä Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon. Kytömäen toinen kiitetty romaani Kivitasku (2017) on voittanut niin ikään Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon.