Perhoslajien elämä keväästä syksyyn
Kevään kukoistuksen lähestyessä julkaisemme ajankohtaisen perhoskirjan 100 suomalaista perhosta (Gummerus). Kirjaan on valittu sata suomalaista perhoslajia, yleisiä mutta myös harvinaisia – sellaisia, jotka sävähdyttävät ja voivat osua helposti kenen tahansa eteen. Kirjan eläväiset lajiesittelyt innostavat havainnoimaan ja tutustumaan perhosiin sekä muihin luonnon hyönteisiin ja kasveihin.
”Ensimmäiset nokkosperhoset lähtevät liikkeelle jo maaliskuussa lämmenneillä etelärinteillä ja talojen seinustoilla. Huhtikuussa ilmaantuvat suruvaippa ja sitruunaperhonen, jotka saattavat istahtaa auringossa hupenevalle hangelle. Nämä, kuten hieman myöhemmin ilmaantuvat neitoperhonen ja liuskaperhonen, ovat talvehtineet aikuisena perhosena maastossa tai rakennuksissa. Kevätyksilöt ovat vanhoja ja siksi kuluneen näköisiä. Aikuisena talvehtiva perhonen voi elää jopa 10–11 kuukautta, mutta muuten perhosyksilön elinikä on 2–4 viikkoa.”
100 suomalaista perhosta opastaa tarkkailemaan luontoa ja tutustumaan ympäristöön perhosten kautta. Lajiesittelyt näyttävän kuvituksen ja levinneisyyskarttojen kanssa auttavat huomaamaan omalla lähiseudulla viihtyvät siivekkäät. Oppaan lopussa on havaintopäiväkirja, johon voi merkitä vuotuisia havaintojaan ja osallistua valtakunnalliseen päiväperhosseurantaan.
Kimmo Saarinen, Hannu Aarnio, Juha Jantunen, Pekka Ojalainen ja Tari Haahtela
Saarinen, Aarnio, Jantunen, Ojalainen ja Haahtela muodostavat tehoryhmän, joka on avannut perhosten maailmaa lukijoilleen jo 1980-luvulta lähtien. Perhoset ovat paitsi kaunis myös tärkeä aihe: ne kertovat ihmiselle välttämättömästä luonnon monimuotoisuudesta. Perhosten tarjoamat elämykset ja luonnossa kulkemisesta kumpuava hyvä mieli yhdistävät tekijöitä ja lukijoita.
Kimmo Saarinen, Hannu Aarnio, Juha Jantunen, Pekka Ojalainen ja Tari Haahtela
100 suomalaista perhosta
240 sivua
Gummerus